Predstavljanje stipendista : Emir, doktorat iz francuskog jezika u Poitiersu [fr]

Emir je diplomirao francuski jezik i književnost na Univerzitetu u Sarajevu, a stipendije francuske vlade dobio je za master na Univerzitetu u Nantesu, i kasnije za doktorat na Univerzitetu u Poitiersu.

Emir - JPEG

Emir je završio master studij iz francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te master iz francuskog kao stranog jezika na Univerzitetu u Nantesu (Francuska).

Trenutno je na drugoj godini doktorskog studija na Univerzitetu u Poitiersu, a u isto vrijeme radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Zašto Francuska za doktorat?

Poitiers et Nantes en France - JPEGEmir : S obzirom na to da sam po profesiji profesor francuskog jezika i književnosti, bilo je sasvim logično da se na doktorski studij upišem upravo u Francuskoj.

To nije moj prvi studij u Francuskoj. Vec sam proveo jednu univerzitetsku godinu u Nantesu (2012./2013.) na master studiju iz francuskog kao stranog jezika (FLE), zahvaljujući stipendiji francuske vlade. Bio sam jako zadovoljan stečenim znanjem i kompetencijama na matičnom fakultetu u Sarajevu, ali htio sam to proširiti na masteru koji se upravo tiče izučavanja i predavanja francuskog jezika strancima.

Trenutno sam na drugoj godini doktorskog studija u gradu Poitiersu na zapadu Francuske. Francuski visokoškolski sistem je jedan od vodećih u svijetu jer je kvalitetan, inovativan i vrlo brzo primjenjiv u svakodnevnom radu.

Šta si znao o Francuskoj prije odlaska?

Emir : U Francusku sam prvi put otišao 2011. godine nakon završenog mastera kada sam osvojio pobjedničko putovanje u takmičenju iz jezika na našem fakultetu, intenzivni dvosedmični kurs iz francuskog jezika.

Tokom studija na sarajevskoj romanistici naučio sam mnogo toga o Francuskoj i upoznao se s njihovom kulturom, ali to je tada uglavnom bilo u teoriji. Zanimalo me je kako stvari funkcionišu u praksi i znao sam da ću ipak najviše toga naučiti dužim boravkom u toj zemlji. Nisam znao mnogo o francuskom školskom sistemu. Tu mi je pomogao, kao i svim stipendistima, Campus France i Ambasada Francuske.

Šta si naučio na francuskom i o Francuskoj?

Poitiers - Place Notre-Dame - JPEGEmir : Tokom prvog boravka od godinu dana 2012.-2013. uspio sam prije svega naučiti domaće poštapalice i dosta kolokvijalnih riječi. Jezik sam već govorio, bez problema sam se sporazumijevao sa Francuzima, u pošti, banci, prodavnici. O francuskoj kuhinji, običajima, naučio sam puno toga. I da je francuska ljubaznost sastavni dio njihove kulture i mentaliteta.

Koji su planovi poslije doktorata?

Emir : Doktorat koji radim je iz lingvistike, posebno se bavim raznim aspektima usvajanja jezika. Već nekoliko godina radim u svojoj matičnoj kući, na sarajevskoj romanistici. Veoma volim posao sa studentima, i nastaviću da predajem na fakultetu nakon doktorata.

Neki savjet za studente iz BiH koje zanima studiranje u Francuskoj?

Emir : Uvijek bih savjetovao da se provede neko vrijeme u Francuskoj. Zahvaljujući programima Erasmus+, moji studenti već to i rade. Za master i doktorat obavezno preporučujem stipendije francuske vlade..

Svima koji žele aplicirati, a ne govore francuski jezik, savjetovao bih da pohađaju kurs francuskog, po mogućnosti u Francuskom institutu. Lakše će se snaći, a i prirodnije je studirati na francuskom u Francuskoj nego na engleskom iako to neki univerziteti nude. Ne zaboravite, francuski govori 280 miliona ljudi i jezik ima svoje predstavništvo – Frankofoniju! Francuski je, uz engleski jezik, jedini u upotrebi na svih pet kontinenata. Mislim da su to samo od nekih razloga zbog kojih treba otići i studirati u Francuskoj.


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice