Lancement de la fondation "Sarajevo, cœur de l’Europe" [bs]

Conférence de presse fondation - Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Le 28 mai dernier a eu lieu la conférence de presse présentant les commémorations du centenaire de la première guerre mondiale. A cette occasion, les membres de la fondations sont venus présenter les activités qu’il proposeront, qui s’étaleront durant deux semaines, débutant le weekend du 21 juin, avec notamment le lancement du Grand Prix de Sarajevo et s’achevant le 5 juillet, date à laquelle sera organisé un concert du groupe Alta Voce à Mostar. Vous pouvez retrouver l’ensemble du programme sur le site internet de la fondation.

Conférence de presse fondation - Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Voici le discours d’ouverture de la conférence, tel que prononcé par monsieur l’Ambassadeur Roland Gilles :

Uvaženi gospodine Gradonačelniče,
Ekselencije i drage kolege,
Dame i Gospodo, dragi prijatelji,

Bosna i Hercegovina ponovo preživljava tragediju. Poplave su odnijele živote ; materijalne štete su ogromne. Poklanjamo se žrtvama i još jednaput izražavamo duboko saučešće našim bosanskim prijateljima i svom stanovništu u zemlji. Zajedno sa njima smo se angažovali u ovih deset dana da odgovorimo na jedini prioritet sadašnjeg trenutka : hitno pomoći stanovništvu, a onda započeti dugoročnu akciju obnove. To će biti učinjeno uz podršku međunarodne zajednice i posebnu akciju Evropske unije koja je juče predstavila u ovim teškim okolnostima “ugovor za rast i razvoj”, kojeg predlaže Bosni i Hercegovini.

Ova podrška koja prevazilazi granice je odgovor na fantastičan elan solidarnosti koju su muškarci i žene u Bosni i Hercegovini velikodušno pokazali ovih dana, gdje je najprije trebalo priteći u pomoć, spasiti, pomoći svojim unesrećenim susjedima, ne misleći na identitet, porijeklo, vjeru. Brojni su takvi primjeri u cijeloj zemlji i pojedinačnih inicijativa i kolektivnih akcija.

Tako će i poruka solidarnosti biti prva koju će Fondacija “Sarajevo, srce Evrope”, promovisati kroz program koji vam je danas predočen. Već skoro tri godine Fondacija koju su osnovali Francuska i grad Sarajevo a kojoj su se priključile i brojne evropske zemlje uz finansijsku podršku Evropske unije, priprema za ovu simboličnu godinu Stote godišnjice Prvog svjetskog rata kulturne događaje nosioce poruke pomirenja i mira. Oni su usmjereni prvenstveno mladim generacijama, s pozivom na razmjenu, saradnju, zajednički život, iznad razlika koje ne treba da se suprotstavljaju nego naprotiv da obogaćuju, u svijetu gdje se čak i nedaleko od nas još uvijek čuje oružje.

Solidarnost, pomirenje, mir to je poruka Fondacije « Sarajevo, srce Evrope » !

Conférence de presse fondation - Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Dernière modification : 04/06/2014

Haut de page