Prezentacija fondacije « Sarajevo, srce Evrope » [fr]

Conférence de presse fondation - Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Na konferenciji za štampu od 28. maja predstavljeni su događaji koji obilježavaju stogodišnjicu prvog svjetskog rata. Tom prilikom članovi fondacije govorili su o aktivnostima tokom dvije sedmice, koje počinju za vikend 21. juna, među kojima je posebno trka Sarajevo Grand prix, a završavaju se 5. jula koncertom grupe Alta Voce u Mostaru. Kompletan program nalazi se na internet stranici Fondacije.

Conférence de presse fondation - Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Obraćanje ambasadora Rolanda Gillesa na otvaranju konferencije :

Uvaženi gospodine Gradonačelniče,
Ekselencije i drage kolege,
Dame i Gospodo, dragi prijatelji,

Bosna i Hercegovina ponovo preživljava tragediju. Poplave su odnijele živote; materijalne štete su ogromne. Poklanjamo se žrtvama i još jednaput izražavamo duboko saučešće našim bosanskim prijateljima i svom stanovništu u zemlji. Zajedno sa njima smo se angažovali u ovih deset dana da odgovorimo na jedini prioritet sadašnjeg trenutka : hitno pomoći stanovništvu, a onda započeti dugoročnu akciju obnove. To će biti učinjeno uz podršku međunarodne zajednice i posebnu akciju Evropske unije koja je juče predstavila u ovim teškim okolnostima “ugovor za rast i razvoj”, kojeg predlaže Bosni i Hercegovini.

Ova podrška koja prevazilazi granice je odgovor na fantastičan elan solidarnosti koju su muškarci i žene u Bosni i Hercegovini velikodušno pokazali ovih dana, gdje je najprije trebalo priteći u pomoć, spasiti, pomoći svojim unesrećenim susjedima, ne misleći na identitet, porijeklo, vjeru. Brojni su takvi primjeri u cijeloj zemlji i pojedinačnih inicijativa i kolektivnih akcija.

Tako će i poruka solidarnosti biti prva koju će Fondacija “Sarajevo, srce Evrope”, promovisati kroz program koji vam je danas predočen. Već skoro tri godine Fondacija koju su osnovali Francuska i grad Sarajevo a kojoj su se priključile i brojne evropske zemlje uz finansijsku podršku Evropske unije, priprema za ovu simboličnu godinu Stote godišnjice Prvog svjetskog rata kulturne događaje nosioce poruke pomirenja i mira. Oni su usmjereni prvenstveno mladim generacijama, s pozivom na razmjenu, saradnju, zajednički život, iznad razlika koje ne treba da se suprotstavljaju nego naprotiv da obogaćuju, u svijetu gdje se čak i nedaleko od nas još uvijek čuje oružje.

Solidarnost, pomirenje, mir to je poruka Fondacije « Sarajevo, srce Evrope » !

Conférence de presse fondation - Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (D.R.) - JPEG

Posljednja promjena 04/06/2014

Početak stranice