Francuska dodjeljuje 14 stipendija bh. studentima (16. maj 2018.) [fr]

Francuska vlada, svake godine, dodjeljuje stipendije najboljim bh. studentima koji su odlučili studirati u Francuskoj. Ove stipendije strogih kriterija namijenjene su studentima odličnog akademskog nivoa za postdiplomske studije i doktorate na francuskim univerzitetima i visokim školama.

Ove godine 14 studenata je dobilo stipendije koje francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove dodjeljuje prije svega preko Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Stipendiste je 16. maja ugostio francuski ambasador g. Guillaume Rousson u francuskoj rezidenciji i čestitao im, nakon čega su u uredu Campus France u Sarajevu učestvovali u pripremnom seminaru za odlazak na studije.

Danas više od 200 bh. studenata raznih disciplina studira u Francuskoj.

Ubrajaju se u 325 000 stranih studenata upisanih u francuske visokoškolske ustanove, što Francusku čini četvrtom zemljom u svijetu po prijemu stranih studenata. Francuska je prva destinacija koja nije englesko govorno područje za strane studente, a svim studentima, bilo da su iz EU ili ne, omogućuje iste niske troškove upisa i ista prava kao i francuskim studentima.

Uredi Campus France prisutni su u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru i na raspolaganju su za sva pitanja u vezi sa studiranjem u Francuskoj.

Za više informacija :
- o studiranju u Francuskoj
- o stipendijama francuske vlade

Posljednja promjena 19/06/2018

Početak stranice