Državna agencija za poboljšanje uslova stanovanja u misiji u Bosni i Hercegovini (7.- 9. juni 2017.) [fr]

Agencija ANAH, koja već 45 godina radi na poboljšanju uslova stanovanja, boravila je u Bosni i Hercegovini na poziv Ambasade Francuske kako bi dvjema opštinama pružila svoje stručno mišljenje.

Od 7. do 9. juna, predstavnica državne agencije za poboljšanje stanovanja (ANAH) boravila je u Bosni i Hercegovini na poziv Ambasade Francuske.

Zadaci agencije ANAH u Francuskoj su raznoliki : borba protiv nedostojnih i siromašnih stambenih uslova, podrška adaptaciji mjesta stanovanja za starije osobe ili invalide itd. Agencija također dodjeljuje finansijsku pomoć vlasnicima, stanodavcima ili suvlasnicima u cilju lakšeg izvođenja radova.

U Bosni i Hercegovini glavni izvori zagađenja nisu industrije nego privatne kuće koje često nisu dobro izolirane i griju se na ugalj. Ovome treba dodati i općenito zastarjela mjesta stanovanja i njihovo lagano propadanje.

Od preuzimanja obaveza iz pariškog sporazuma u vezi sa zelenom energetskom tranzicijom, obnavljanje i energetsko poboljšanje mjesta stanovanja postali su prioritet. S tim u vezi, Francuska ambasada pozvala je stručnjakinju za energetsku efikasnost u stambenoj sredini da iznese svoje stručno mišljenje gradovima Travniku i Banjaluci.

Francuska stručnjakinja se susrela sa sagovornicima iz Evropske banke za obnovu i razvoj i UNDP-a, kao i sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine.

Nakon toga posjetila je Banjaluku i Travnik gdje je potvrdila uspostavu dvije ambiciozne saradnje kojima je cilj renoviranje mjesta stanovanja: s jedne strane, podrška jednoj lokalnoj zajednici za uspostavljanjem metode čiji je cilj pomoći privatnim vlasnicima u rekonstrukciji degradirane imovine, i s druge strane uspostava politike prekvalifikacije i obnove jednog degradiranog urbanog centra.

Posljednja promjena 12/06/2017

Početak stranice