Zajednički pogled na masovne zločine počinjene na Balkanu tokom Drugog svjetskog rata (25.-28. april) [fr]

Od 25. do 28. aprila, u Historijskom muzeju BiH održao se edukacijski seminar za nastavnike o masovnim zločinima na Balkanu tokom Drugog svjetskog rata.

Memorijal Holokausta okupio je 65 profesora i nastavnika istorije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH, u saradnji sa obrazovnim institucijama ovih zemalja. Zahvaljujući ekspertizi 15 renomiranih evropskih historičara, učesnicima je data mogućnost da izrade zajedničku historijsku naraciju o stradanju Jevreja na Balkanu, lokalnoj odgovornosti i masovnim zločinima počinjenim između 1941. i 1945.

Brojni međunarodni predstavnici prisustvovali su ceremoniji otvaranja, među kojima francuska i njemačka ambasadorica kao i predstavnici ministarstava obrazovanja zemalja učesnica. Ovaj jaki institucionalni angažman potvrđuje najvažniju ulogu nastavnika i nastave u prenošenju historijskih činjenica mladim generacijama.

Memorijal Holokausta već dvije godine inicira međunarodne projekte u Evropi koji su na 5 regionalnih seminara okupili nastavnike iz 14 zemalja. Naredni će se održati 2018. godine u Skoplju.

Posljednja promjena 12/09/2017

Početak stranice