Zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku (septembar 2016.) [fr]

Tokom 71. zasjedanja skupštine, bilo je govora o raznim temama : izbjeglička kriza, ljudska prava, klima, Bliski istok, Afrika itd.


Assemblée générale des Nations Unies - JPEG

71. zasjedanje Generalne skupštine UN-a prilika je za Francusku da djeluje u vezi sa važnim i različitim izazovima.

Međunarodni odgovor na krize

Ministar je prisustvovao samitu o izbjegličkoj i migrantskoj krizi koju je 19. septembra organizovao Peter Thomson, predsjedavajući glavne skupštine Ujedinjenih nacija, a zajedno sa predsjednikom Republike učestvovao je na samitu lidera o izbjeglicama kojeg je 20. septembra organizovao predsjednik Obama.

U vezi sa Sirijom, Jean-Marc Ayrault je 21. septembra učestvovao na sastanku na visokom nivou Vijeća za sigurnost. Također je preuzeo inicijativu za održavanje ministarskog sastanka 19. septembra između partnerskih zemalja koji je prethodio sastanku međunarodne grupe za podršku Siriji 20. septembra. Cilj je ostvariti napredak po pitanju prestanka neprijateljstava, pristupa stanovništva humanitarnoj pomoći, političkoj tranziciji, reafirmaciji borbe protiv nekažnjavanja i okončavanja upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Ministar vanjskih poslova reafirmiše svoje zalaganje u korist Inicijative za mir na Bliskom istoku. S tim u vezi, Generalna skupština UN-a omogućiće nastavak mobiliziranja naših partnera. G. Jean-Marc Ayrault otvoriće sastanak koji je nastavak pariške konferencije iz juna o mirovnom procesu na Bliskom istoku i uzeće učešće u više događaja na visokom nivou u vezi sa ovom tematikom.

Ministar također učestvuje 22. septembra na sastanku kojeg su organizovale SAD i Italija radi potvrđivanja podrške međunarodne zajednice libijskoj vladi nacionalnog jedinstva premijera Fayeza Sarraja.

I najzad, Jean-Marc Ayrault će 23. septembra učestvovati na sastanku o Maliju u prisustvu predsjednika Ibrahima Boubacara Keita i generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, kao i, tog istog dana, na sastanku u vezi sa Centralnoafričkom republikom u prisustvu predsjednika Faustin-Archange Touadéra.

Klima

Ova skupština je također bila prilika da se uputi novi poziv za mobilizaciju država u cilju ratificiranja pariškog sporazuma o klimi. Poziv je upućen 21. septembra tokom događaja kojeg je organizovao g. Ban Ki-moon kako bi se dostigli Ciljevi o održivom razvoju i poboljšanju borbe protiv klimatskih promjena.

20. septembra je također održan sastanak na temu obnovljivih energija u Africi.

Iransko nuklearno oružje

Sastanak organizovan 22. septembra bio je prilika, godinu dana nakon potpisivanja sporazuma o iranskom nuklearnom oružju, da se sagleda njegova primjena sa partnerima grupe "E3/UE+3" i Iranom.

Investiranje u Tunis

Ministar će 22. septembra, zajedno sa predsjednicima Katara i Tunisa, predsjedavati sastankom o reformama i mogućnostima investiranja u Tunis.

Saradnja sa američkim civilnim društvom

Ministar će 22. septembra održati govor pred studentima univerziteta Columbia, a 18. septembra posjetio je memorijalni centar 11. septembar. Učestvovaće sastanku posvećenom projektu « Fieldwork :Marfa » u vezi sa saradnjom između francuskih i američkih škola.
U sklopu ovog boravka, Jean-Marc Ayrault će se susresti sa brojnim akterima civinog društva. 23. septembra posjetiće start-up Datadog kojeg su osnovali Francuzi, i razgovaraće na temu ljudskih prava sa nekoliko nevladinih organizacija.

Posljednja promjena 23/09/2016

Početak stranice