Sigurnost : odgovaramo na pitanja o vašem boravku u Francuskoj

Nakon nedavnih napada, poduzete su mjere radi jačanja sigurnosti turista bez ometanja njihovog boravka.

Ulazak na francusku teritoriju

Jesu li zatvorene granice Francuske ?

Granice su i dalje otvorene. Međutim, sistematske kontrole su uspostavljene na ulaznim tačkama u Francusku (putevi, željezničke stanice, luke, aerodromi).

U čemu se ogleda ponovno uvođenje kontrole na granicama (neophodni dokumenti) ?

Dokumenti koji se trebaju pokazati prilikom graničnih kontrola su isti kao i oni koji se obično traže. Međutim, treba predvidjeti čekanja na aerodromima i na željezničkim stanicama na koje dolaze međunarodne linije (Thalys, Eurostar, itd.)

Trebaju li građani EU imati pasoš za dolazak u Francusku ?

Državljani zemalja članica Evropske unije trebaju imati važeći identifikacijski dokument (ličnu kartu ili pasoš). Općenito, dokumenti koji se traže na ulazu u Francusku su ostali isti.

Važi li još uvijek moja viza ?

Da, vize koje su odobrene prije uspostave kontrole na granicama ostaju na snazi za ulazak na državnu teritoriju.

Jesu li produženi rokovi za izdavanje viza ?

Ne, rokovi za izdavanje viza su isti kao prije.

Turističke znamenitosti, šoping

Da li su otvoreni turistički objekti, muzeji i spomenici ?

Sve javne kulturne ustanove u Parizu i u Francuskoj su otvorene : Ajfelov toranj, muzej Louvre, dvorac Versailles, Disneyland Paris, Velika palata, centar Georges Pompidou, katedrala Notre Dame, Lido de Paris, Crazy Horse, turistički brodovi, Moulin Rouge itd.

Sigurnost i kontrole na ulazima u velike objekte su pojačani, ali ove kontrole ne prouzrokuju čekanja duža od 15 minuta u odnosu na normalno trajanje.

Da li strani turisti i dalje dolaze u Francusku ?

Više od 80% stranih turista odlučilo je potvrditi putovanja koja su rezervisana prije zadnjih događaja. Veliki je broj rezervacija na cijelom području Francuske. Francuska ostaje prvo svjetsko turističko odredište.

Jesu li otkazani koncerti i predstave ?

Planirane predstave i koncerti su uglavnom zadržani, a sale otvorene, osim u slučaju neke odluke organizatora ili prefekture. Sindikati iz ove branše najavili su pojačanje mjera sigurnosti. Odogovornost organizovanja i obezbjeđenje sigurnosti događaja snose menadžeri i organizatori.

Mjere sigurnosti su pojačane kako bi se maksimalno obezbjedila sigurnost publike, umjetnika i djela.

Jesu li prodavnice otvorene ?

Sve su prodavnice otvorene, uključujući robne kuće i velike trgovačke centre.
Pojedine turističke trgovačke zone od sada su otvorene nedjeljom.

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo

Postoje li specifične mjere u francuskim hotelima ?

Kao što je predviđeno francuskim zakonodavstvom, strani klijenti u hotelima dužni su ispuniti policijski formular (član 6 dekreta od 18. avgusta 2015).

Osim toga, svaka ustanova ima pravo pristupiti sigurnosnim kontrolama.

Da li je promijenjeno radno vrijeme restorana/barova/klubova ?

Ne. Restorani, barovi i klubovi su otvoreni i normalno rade.

Događaji i sajmovi

Održavaju li se javni događaji ?

Nekoliko događaja je otkazano nakon napada. Međutim većina će se odviti kako je i predviđeno. Informišite se na internet portalima o događajima koji vas interesuju.

Zahvaljujući mjerama pojačane sigurnosti, brojni sajmovi, konferencije i kongresi protekli su u odličnim uslovima : sajam motora, sajam energije vjetra, sajam konja, međunarodni nautički sajam… U decembru 2016. Francuska je čak ugostila, tokom Konferencije UN-a o klimi (COP 21), 150 državnih šefova i 40 000 posjetilaca iz 195 zemalja.

Sigurnost

Koje su mjere poduzete za poboljšanje sigurnosti turista ?

Za javne vlasti kao i profesionalce iz branše, sigurnost je državni prioritet :

  • Produženo je vanredno stanje uvedeno 13. novembra 2015. Ova mjera daje civilnim vlastima proširena policijska ovlaštenja u cilju osiguranja bezbjednosti stanovništva i turista ;
  • Općenito, mjere proistekle iz vanrednog stanja ne utiču na kvalitet boravka stranih turista u Francuskoj ;
  • Dodatne snage policije i žandarmerije raspoređene su na cijelom državnom teritoriju. Mobilizirano je nekoliko hiljada dodatnih policajaca, žandara i vojnika.
  • U sredstvima javnog prevoza i oko mjesta gdje se okuplja publika, među kojima su i turistička mjesta, pojačane su kontrole i osigurano je dodatno osoblje (na pariškim turističkim mjestima ima tri puta više osoblja) ;
  • I najzad, svi predstavnici turističkog sektora najavili su zapošljavanje dodatnog osoblja u cilju garantovanja bezbjednosti posjetiocima.

Prevoz

Postoje li restrikcije kretanja po teritoriji ?

Nema nikakve opšte restriktivne mjere za kretanja i putovanja. Snage reda mogu pristupiti kontrolama osoblja i prtljaga. Također imaju pravo zabraniti transport pojedinih ličnih stvari koje se smatraju opasnim.

Funkcioniše li prevoz u zemlji ?

Vazdušne i željezničke veze su osigurane i nomalno funkcionišu. Prevoz domaćim i međunarodnim vozovima odvija se normalno.

Za letove i pristup željezničkim međunarodnim linijama, kontrole prije ukrcavanje su pojačane. Treba predvidjeti dodatna čekanja.

U Parizu, prevoz metroom, autobusom, tramvajem i RER-om odvija se normalno. Općenito, pojačane su mjere nadzora i kontrole u sredstvima javnog prevoza.

Grupe

Postoje li specifične upute za grupe ?

Nema specifičnih restriktivnih mjera za grupe, osim poštivanja opštih uputa koje su objavile javni vlasti. Školska putovanja su dozvoljena.

Mogu li se autobusi slobodno parkirati ?

Nema specifičnih uputa u vezi sa autobusnim parkingom. U rijetkim slučajevima, pojedina turistička mjesta premjestili su svoje parkinge na jasno označena zamjenska mjesta u blizini.

Vaši glavni sagovornici

Turistički ured Pariza : www.parisinfo.com
E-pošta : traveltrade [at] parisinfo.com
Tel. +33 1 49 52 42 68

Vozovi : www.voyages-sncf.com

Metro u Parizu : www.ratp.fr

Aerodromi u Parizu : www.aeroportsdeparis.fr

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja : www.diplomatie.gouv.fr

Gradska uprava Pariza : www.paris.fr

U hitnim slučajevima

Hitna pomoć : 15
Policija : 17
Vatrogasci : 18
Opšti broj za hitne slučajeve : 112

Dernière modification : 12/12/2016

Haut de page