Deseti okrugli sto o decentralizovanoj saradnji (Mostar, 28. nov. 2013.)

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini organizuje već deset godina okrugli sto o decentralizovanoj saradnji na kojem prisustvuju predstavnici iz Francuske i Bosne i Hercegovine i različiti tehnički stručnjaci.

Cilj ovih okruglih stolova je da se iniciraju i razvijaju saradnje između lokalnih zajednica Francuske i Bosne i Hercegovine, ali također i da se decentralizovana saradnja promoviše kao pokretač kako za evropsku integraciju, tako i za regionalni razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i razvoj kulturne saradnje.

Povodom ove desete godišnjice, francuska ambasada je željela ponuditi svojim partnerima program zasnovan na obilasku preduzeća i na radu dvije radionice za prezentacije i razmjene mišljenja.

Načelnici, predstavnici lokalnih zajednica i zvanice iz civilnog društva (trgovinske komore, direktori preduzeća, predstavnici udruženja) okupili su se 28. novembra 2013. u centru industrijske zone Mostara. Brojne učesnike ugostili su preduzeća Interkomerc i Ragni, suosnivači preduzeća Ragni IC, specijalizovanog u proizvodnji materijala za javnu rasvjetu od aluminijskih dijelova iz domaće proizvodnje i električnih dijelova od svjetskih certifikovanih proizvođača.

Dan je započeo obilaskom terena da bi se zatim konkretno posvetilo pitanju lokalnog ekonomskog razvoja u dva pristupa :

  • Odgovornost odabranih predstavnika koji trebaju služiti opštem interesu birača (podrška preduzeću, odgovornost zvaničnika, kolektivni poduhvati : sa primjerom unutarnje bezbjednosti i opšte dužnosti : sa primjerom zaštite okoliša).
  • Napredak ostvaren zahvaljujući decentralizovanoj saradnji (otvaranje na međunarodnom nivou, inovacija, uloga udruženja : Francuski ogranak vijeća evropskih opština i regija, Savez opština i gradova Republike Srpske).

U radu okruglog stola učešće su uzeli partneri decentralizovane saradnje iz Srednjo-bosanskog kantona, a potpredsjednica regije Auvergne, Yvette Mercier, predstavila je prisutnima posljednje novosti vezane za projekat usavršavanja koje u partnerstvu vode centar Reumal u Fojnici i ugostiteljska škola iz Chamalièresa.

Ovom događaju ukupno je prisustvovalo više od trideset načelnika i predstavnika lokalnih zajednica iz Mostara i HN kantona, kao i iz Bijeljine, Goražda, Livna, Čitluka, Sokoca, Pala, Fojnice, Prozor Rame, Gruda, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Milića, Gacka, Konjica, Trebinja, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ljubinja. Radu su se priključile i trgovinske komore i preduzeća (Alfa Therm, Nobel i Elektroprivreda HZHB-Mostar).

Posljednja promjena 10/12/2013

Početak stranice