Deveti okrugli sto o decentralizovanoj saradnji (22. nov. 2012.)

Kao i prethodnih godina, Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini organizovala je 22. novembra 2012. u Sarajevu svoj 9. okrugli sto o decentralizovanoj saradnji, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosnie i Hercegovine uz prisustvo Ambasadora Francuske, g-dina Rolanda Gillesa.

Ovom događaju su prisustvovali načelnici ili njihovi zamjenici iz 40 opština, od Banje Luke do Trebinja, preko Livna i Goražda.

Predstavnici Saveza opština i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske bili su također prisutni. Oni su i aktivno doprinijeli pripremi obrađenih tema.

Okrugli sto pod nazivom Koje komunalne infrastrukture doprinose dinamičnom lokalnom ekonomskom razvoju? Razmjena iskustava između Francuske i Bosne i Hercegovine organizovan je u skladu sa zaključcima 8. okruglog stola iz 2011. godine.

Korisnu i konkretnu razmjena iskustava započela su dva francuska stručnjaka :

  • G-đa Françoise Bouvier, načelnica opštine Offemont, zamjenica predsjednika okruga Belfontaine i član Državnog centra za edukaciju službenika u lokalnim zajednicama (CNFPT)
  • G. Jean-François Devemy, zamjenik prefekta, stručnjak za odnose različitih nivoa vlasti i korištenje fondova EU.

Predstavljanje iskustava bosanskohercegovačkih stručnjaka je bilo korisno i dinamično, bilo da se radilo o prikazu međuopštinske saradnje između Teslića, Tešnja i Žepča, ili o primjeru osnivanja regionalne deponije na osnovu odluke Međuopštinskog vijeća opština Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Teočak i Čelić.

Određeni su i zadaci za 2013. godinu u cilju nastavka započetih aktivnosti.

Pismo o decentralizovanoj saradnji br. 18, sept. 2012, dvojezično francuski – bosanski (format pdf, veličina 2,68 Mo).

Posljednja promjena 13/09/2017

Početak stranice