20 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma [fr]

Nakon Daytonskih pregovora, opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan je u Parizu 14. decembra 1995.

Signature des accords de Dayton-Paris, 14 décembre 1995

14. decembra 1995. godine, g. Alija Izetbegović, g. Franjo Tuđman i g. Slobodan Milošević potpisali su u Parizu opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Sporazum su u svojstvu svjedoka potpisali i predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac, domaćin konferencije, predsjednik SAD-a Bill Clinton, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijer Viktor Tchernomyrdine i britanski premijer John Major.

Mirovni sporazum, čiji su pregovori trajali od 1. do 21. novembra 1995. u američkoj bazi Dayton, okončao je užasni četvorogodišnji rat u srcu Evrope. Obilježavanje godišnjice potpisivanja ovog sporazuma prilika je da se oda počast uspomeni na 100 000 osoba ubijenih tokom rata, kao i da se izrazi solidarnost Francuske naspram stotine hiljada ranjenih, raseljenih, porodicama žrtava i siročadima ovog rata.

20 godina mira u Bosni i Hercegovini

Daytonsko-pariški mirovni sporazum omogućio je povratak mira i početak obnove Bosne i Hercegovine. 20 godina nakon njegovog potpisivanja, iza Bosne i Hercegovine je dug put, a sada se približava Evropskoj uniji.

Posljednja promjena 14/12/2015

Početak stranice