Zašto Tour de France dolazi u Sarajevo u junu 2014. godine ?

Photo : Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine - D.R. - JPEG

Zašto Tour de France dolazi u Sarajevo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata ?

Trojica učesnika trke Tour de France poginuli su u borbama u Prvom svjetskom ratu. Tour de France će u junu 2014. godine doprinijeti slanju poruke pomirenja i mira.

Projekat Sarajevo srce Evrope, kojeg je inicirala Francuska ambasada i grad Sarajevo, okupiti će od 21. do 28. juna 2014. godine predstavnike kulturnih i drugih institucija iz grada i zemlje kao i brojne evropske partnere s ciljem realizacije prvog velikog događaja u Evropi u okviru obilježavanja stogodišnjice u isto vrijeme kada će se Sarajevo sa ponosom i nostalgijom prisjetiti Zimskih olimpijskih igara čija će se tridesetogodišnjica proslaviti 2014. godine.

Le Tour de France 1914 par Jean-Paul Bourgier, éd. Le Pas de l'Oiseau, 2010 - JPEG

Među brojnim projektima nalazi se i jedan značajan sportski događaj.

Zašto Tour de France dolazi u Sarajevo ?

12. izdanje biciklističke trke Tour de France započelo je 28. juna 1914. godine, dana kad se desio tragični događaj u Sarajevu. Tri njegova pobjednika (Lucien Petit-Breton 1907. i 1908. godine, François Faber 1909. godine i Octave Lapize 1910. godine) poginuli su u borbama. 48 učesnika ove trke stradaće kao vojnici u ovom ratu. Direktor Tour de Francea, Christian Prudhomme, nedavno je boravio u Sarajevu i objasnio da je « Tour de France, od početka održavanja 1903. godine, bio prekinut samo dva puta, tokom Prvog svjetskog rata i tokom Drugog svjetskog rata ; kada se održava Tour de France, vlada mir ; kada nema Tour de Francea, rat je ! ».

Uz podršku i prisustvo Tour de Francea, le trka Sarajevo Grand Prix, kao profesionalna trka uvrštena u kalendar Međunarodnog biciklističkog saveza, proći će po prvi put glavnim ulicama ovoga grada i njegove šire okoline.

PDF - 94.1 kb
Parcours du Grand prix cycliste de Sarajevo / Ruta biciklističke trke Sarajevo Grand Prix
(PDF - 94.1 kb)

Veliki šampioni, bivši pobjednici Toura među kojima Eddy Merckx, Bernard Hinault, Bernard Thévenet, okupiće se ovom prilikom i započeti trku vozeći iza čuvenog crvenog vozila direktora trke, nakon što stotine (ili čak hiljade) djece iz pedesetak klubova iz Bosne i Hercegovine, svi obučeni u poznate žute dresove, pređu biciklima 10 km od Sarajeva do Istočnog Sarajeva čiji opštinski timovi zajednički rade na ovom projektu. Nekoliko dana kasnije, kada krene službeni start Tour de Francea, snimak ovog događaja emitovat će se u Francuskoj i cijelom svijetu.

Tour de France će u 2014. godini podsjetiti na ove događaje, u isto vrijeme slavne i turobne, snažnim prizorima koji će se prikazivati u više od 190 zemalja. Tour de France prenosi sliku mira, zajedništva u sportskom duhu. On predstavlja vezu između zemalja i naroda. Nikako se nije mogao izostaviti simbolični prolazak kroz Sarajevo, kako bi se iz ovog grada simbola poslala poruka pomirenja i mira.

Literatura i link :
Le Tour de France 1914, Jean-Paul Bourgier, Izdanje Le Pas de l’Oiseau, 2010.

Misija za obilježavanje stogodišnjice : http://centenaire.org/fr

PNG

Posljednja promjena 19/12/2013

Početak stranice