Umjetnost i nauka – izložba CERN-a u Sarajevu (16.-21. oktobar 2018.) [fr]

Uz podršku ambasade, umjetnici i naučnici istražuju veze između fizike čestica i kreativnosti.

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson, učestvovao je 16. oktobra u otvaranju izložbe "Art@CMS" na Akademiji likovnih umjetnosti.

Društvo za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet" organizovao je ovaj događaj u partnerstvu sa CERN-om (Evropska organizacija za nuklearno istraživanje), i uz podršku Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Art@CMS je inicijativa CERN-a u cilju okupljanja naučnika i umjetnika oko istraživanja, a naročito istraživanja fizike čestica u "Large Hadron Collider" smještenom između Francuske i Švicarske. Izložba će biti otvorena u Sarajevu od 16. do 21. oktobra.

Ambasador je također učestvovao 15. oktobra u otvaranju ovogodišnjeg ciklusa Škole fizike visokih energija u Sarajevu. Ovu specijalizovanu školu organizuju od 2009. godine profesori iz CERN-a, Politehničke škole i Francuskog nacionalnog centra za naučno istraživanje (CNRS), kao i sa univerziteta iz Splita, Beograda, Tirane i Anversa, a otvorena je za sve studente mastera ili doktorata iz fizike iz cijele regije.

Posljednja promjena 18/10/2018

Početak stranice