Učestvujte u večeri "Okus Francuske" 16. aprila 2020. [fr]

Događaj "Okus Francuske" okupiće glavne kuhare sa 5 kontinenata s ciljem slavljenja francuske gastronomije. Pozivaju se restorani i glavni kuhari iz BiH da učestvuju i daju prijedloge svojih menija.

PNG

Nakon prethodnih pet uspješnih izdanja, Francuska organizuje novi događaj "Okus Francuske" tokom sedmice od 16. aprila 2020.

Na inicijativu francuskog ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alaina Ducassea, biće organizovane večere u cijelom svijetu u cilju slavljenja francuskog kulinarstva, njenog umijeća i vrijednosti : zajedništva, uživanja i uvažavanja kvalitetne ishrane. Ovo šesto izdanje je i prilika da se istakne gastronomija regije Centre-Val de Loire, kao i da se obilježi deseta godišnjica upisivanja « francuskog gastronomskog jela » u nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a.

Pozivaju se restorani iz cijele Bosne i Hercegovine da učestvuju u Okusu Francuske, osmisle jelovnik i prijave se do 2. marta 2020. na web stranicu Goût de France / Good France : [https://www.france.fr/en/campaign/gout-france-good-france]. Francuska ambasada je spremna da im pruži pomoć prilikom registracije.

Preporučuje se inovativnost i miješanje kultura, uz jela u kojima se prožimaju inspiracije iz francuske i bh. kuhinje.

Meni treba sadržavati :
• Obogaćeni aperitiv
• Predjelo
• Jedno ili dva glavna jela
• Platu sireva
• Desert
• Francuska vina i šampanjce

Žiri sastavljen od međunarodnih glavnih kuhara ocijeniće menije, a spisak restorana koji će učestvovati objaviće se 5. marta na konferenciji za štampu u Parizu.

Događaj Okus Francuske (Goût de France / Good France) i zajedničko kuhanje također je prilika da se podsjeti na potrebno poštivanje okolišnih izazova.

Okus Francuske (Goût de France / Good France) jedinstvena je prilika da se uzme učešće u svjetskom gastronomskom događaju.

Ovaj događaj će posebno pratiti veliki međunarodni mediji koje će osigurati ekipa za komunikaciju Goût de France / Good France kao i ambasade Francuske u inostranstvu i prestižni partneri.

Francuska ambasada će u Bosni i Hercegovini ocijeniti restorane na osnovu njihove izvrsnosti i umijeća, a večera Goût de France / Good France biće organizovana 16. aprila 2020.

Za više informacija:
Web stranica Gout de France / Good France
Odjel za kulturu i saradnju
E-mail : nejra.karaman-bajrovic@diplomatie.gouv.fr

Posljednja promjena 02/06/2021

Početak stranice