Učenje francuskog jezika u porastu u Republici Srpskoj [fr]

23. septembra 2015., ambasadorica se susrela sa direktorom Pedagoškog zavoda RS-a sa kojim je dogovoreno nekoliko važnih saradnji. Između ostalog, francuski jezik će biti jedan od predmeta na narednom takmičenju učenika iz RS-a.

Prilikom svog boravka u Banjoj Luci, (23.-24. septembar 2015.), ambasadorica se susrela sa direktorom Pedagoškog zavoda Republike Srpske, g. Predragom Damjanovićem.

Saradnja između Francuske i Pedagoškog zavoda je posebno aktivna na području razvoja učenja francuskog jezika u školama u RS-u. S tim u vezi, dogovoreno je da se učenici osnovnih škola RS-a, po prvi put, takmiče iz francuskog jezika na republičkom takmičenju 2015.-2016. Zadnja faza takmičenja će se održati u martu 2016. tokom sedmice Frankofonije. Pobjednik takmičenja osvaja putovanje u Francusku uz učenje jezika.

Francuski jezik već uči oko 5000 učenika u 46 škola u RS-u, a g. Damjanović je izrazio volju za jačanjem izučavanja francuskog jezika uz podršku Ambasade Francuske. Uspostavljanje novih dvojezičnih razreda u gimnazijama bi moglo tome doprinijeti.
Također je dogovoreno da Francuski institut u Bosni i Hercegovini organizuje, u školama u RS-u, polaganje ispita za diplomu francuskog jezika « DELF junior ».

Posljednja promjena 15/09/2017

Početak stranice