U susret samitu COP21 – izazov i mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu (23. novembar 2015.) [fr]

Sedmicu dana prije samita u Parizu(COP21), ministri, diplomate i naučni radnici okupili su se na konferenciji u Sarajevu čiji je koorganizator ambasada Francuske.

COP 21, Samit u Parizu o klimatskim promjenama održaće se od 30.novembra do 11. decembra. Radi se o najvećem ikada organizovanom događaju u Francuskoj na kojem je potrebno postići univerzalni dogovor koji će omogućiti da se ograniči povećanje temperature na 2°C, što je najviše što planeta može podnijeti.

U pripremi ovog događaja, ambasada Francuske, ambasada SAD-a, delegacija OUN u Bosni i Hercegovini i Američki univerzitet u BiH, organizovali su konferenciju u Sarajevu o izazovima i mogućnostima ovog samita.

Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine iznijeli su, na ovoj konferenciji, svoje stavove za razgovore na COP21 kao i planove za borbu protiv klimatskih promjena. Gđa Srebrenka Golić, ministrica za Ekologiju Republike Srpske i nadležna osoba za COP21 za cijelu Bosnu i Hercegovinu, govorila je o planiranim aktivnostima.

Više stručnjaka za klimatske promjene i njihove posljedice učestvovalo je u debati koja je uslijedila.

Uèesnici konferencije zaključili su da globalni i lokalni izazovi klimatskih promjena mogu biti i prilika za saradnju i solidarnost na svim nivoima. Na Balkanu i u Bosni i Hercegovini ovo su stvarne mogućnosti za poboljšanje saradnje i usklađenosti rada institucija, privatnih sektora, zajednica i pojedinaca. Mladima i budućim generacijama potrebna je ova vizija, sa više strategije i održivosti.

Korisni link
Klix.ba

Posljednja promjena 29/12/2015

Početak stranice