U Sarajevu održan sastanak u vezi sa krijumčarenjem malokalibarskog i lakog oružja (5. juni 2018.) [fr]

Ovaj susret, kao rezultat francusko-njemačke inicijative, otvara put zajedničkim aktivnostima na suzbijanju nedozvoljene trgovine malokalibarskim i lakim oružjem na Zapadnom Balkanu.

Sastanak u vezi sa krijumčarenjem malokalibarskog i lakog oružja održao se 5. juna u Sarajevu, uz učešće Jean-Claudea Bruneta, ambasadora u oblasti transnacionalnih kriminalnih prijetnji i borbe protiv nedozvoljene trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, Marcusa Bleinrotha, direktora Odjela za kontrolu konvencionalnog oružja pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, i Dragana Mektića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Pristup na dva nivoa:

- U dogovoru sa zemljama Zapadnog Balkana, predložena je regionalna mapa puta sa specifičnim ciljevima za smanjenje nedozvoljene trgovine malokalibarskim i lakim oružjem do 2024. godine. Ovaj dokument, koji predstavlja osnovu za jačanje saradnje između donatorske zajednice, vlasti regiona Balkana i međunarodnih organizacija aktivnih na ovom polju, biće službeno usvojen na samitu za Zapadni Balkan 10. jula u Londonu.
- U cilju izrade državnog akcionog plana koji će omogućiti implementaciju regionalne mape puta i osigurati zajedničku analizu, koordinacioni sastanci donatora, kojima predsjedavaju Njemačka i Francuska, organizovaće se tokom godine u svih šest glavnih gradova regiona.

Francuska će biti domaćin konferencije na visokom nivou u decembru u Parizu na kojoj će se sagledati ishodi koordinacionih sastanaka donatora. To će biti prilika da se predstave nacionalni akcioni planovi za realizaciju mape puta i utvrde doprinosi donatora za njeno finansiranje.
Krajem 2019. godine, u Berlinu će se organizovati konferencija za praćenje napretka kako bi se ispratila prva godina realizacije mape puta.

Prva dva nacionalna sastanka donatora već su održana u Podgorici 2. februara i u Beogradu 18. aprila.

Posljednja promjena 12/12/2018

Početak stranice