Svjetski Dan borbe protiv homofobije i transfobije (17.maj 2020.) [fr]

Izjava glasnogovornice Ministarstva za Evropu i vanjske poslove povodom Svjetskog dana borbe protiv homofobije i transfobije (17. maj 2020.)

Povodom svjetskog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, Francuska pozdravlja ostvareni napredak nakon sto je prije 30 godina uklonjena sa medjunarodne liste bolesti Svjetske zdravstvene organizacije. Tokom posljednjih pet godina, devet zemalja je ukinulo kazne za homoseksualizam a dvanaest drzava ili teritorija legalizovali su zivotno partnerstvo i/ili brakove izmedju osoba istog pola.

Ovaj napredak je ostvaren zahvaljujuci mobilizaciji civilnog drustva i na medjunarodnom nivou, posebno u okviru "Core-groupe LGBTI" unutar Ujedinjenih nacija i "Koaliciji za jednakost prava" ciji je Francuska clan osnivac a koja aktivno doprinosti odbrani i promociji prava osoba LGBTI na medjunarodnom nivou.

Ipak, u cijelom svijetu, homoseksualne, biseksualne, transrodne ili interseksualne osobe (LGBTI) ostaju zrtve nasilja, govora mrznje i diskriminacija, koji mogu biti pojacani usljed pandemije COVID-19. U skoro 70 zemalja homoseksualnost i/ili transidentitet je i dalje kaznjiv a u deset od ovih zemalja, biti homoseksualac kaznjivo je smrtnom kaznom. U drugim, ove osobe mogu biti predmet uznemiravanja i samovoljnog hapsenja.

U ovakvom kontekstu, Francuska reafirmise svoju punu mobilizaciju na promociji i odbrani prava osoba LGBTI i nastavlja djelovati u pravcu univerzalne nekaznjivosti homoseksualnosti. Ona ce nastaviti davati direktnu podrsku akterima na terenu i svima koji brane prava osoba LGBTI.

Posljednja promjena 29/05/2020

Početak stranice