Svečano otvaranje nove sale za Sarajevsku Hagadu (22. februar 2018.) [fr]

Zahvaljujući radovima koje je finansirala Francuska, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine će u boljim uslovima čuvati Hagadu i dva puta sedmično predstavljati publici.

Francuska ambasada je finansirala obnovu i zaštitu prostorije Zemaljskog muzeja gdje je pohranjena Hagada, a projekat je implementirao UNESCO.

Svečanom otvaranju nove prostorije 22. februara 2018. prisustvovali su francuski ambasador, Guillaume Rousson, ministar civilnih poslova, Adil Osmanović, i direktorica regionalnog ureda UNESCO-a za Evropu, Ana Luiza Thompson-Flores.

U potpunosti su zamijenjeni sistemi rasvjete, klimatizacije i nadzora. Hagada će u buduće biti bolje zaštićena od svjetlosti, promjena temperature i vlažnosti, kao i od požara ili krađe. I na kraju, novi način prezentacije knjige umanjuje potrebu za njenim ručnim premještanjem s jednog mjesta na drugi.

Publika je do sada Hagadu mogla vidjeti 3 do 4 puta godišnje, zbog sigurnosnih razloga. Zahvaljujući projektu kojeg je finansirala Francuska, posjetioci će je ubuduće moći vidjeti dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom od 12 do 13 sati.

Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci ponovno će uživati u blagodetima ovoga istorijskog blaga, a Zemaljski muzej BiH moći će privući više posjetilaca iz cijelog svijeta.

Francuska, UNESCO i Zemaljski muzej BiH također su poboljšali prezentaciju sadržaja Hagade. Postavka velikog ekrana omogućuje da se stranice Hagade virtualno pregledaju, a zahvaljujući sredstvima UNESCO-a, kopije Hagade biće ponovno odštampane, uz novu studiju koja ce nam otkriti do sada nepoznate podatke.

Projekat "Hagada bliža vama" izražava nastojanje Francuske da podrži budućnost Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Također pročitajte :

Posljednja promjena 22/02/2019

Početak stranice