Susret ambasadora i reisu-l-uleme Bosne i Hercegovine (3. januar 2013.)

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Roland Gilles, susreo se 3. januara 2012. sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinom ef. Kavazovićem. Ambasador je čestitao novom reisu-l-ulemi na izboru za čelnu funkciju Islamske zajednice.

JPEG

Ambasador i reisu-l-ulema su razgovarali o budućnosti institucija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, kao i o mogućoj saradnji sa Francuskom i Evropskom unijom, pogotovo u smislu međusobnog doprinosa između Evrope i Islama. Islamska zajednica u BiH, koja je, prema reisu, izraz autentično evropskog islama i također prisutna u EU (npr. u Njemačkoj i Sloveniji), smatra se mostom između Evrope i Istoka. Naročito treba raditi na zbližavanju muslimana i kršćana u Evropi zahvaljujući zajedničkim vrijednostima koje se smatraju univerzalnim i proširiti, u Evropi, poznavanje kulturnih bogatstava islama na Balkanu (pogotovo srednjovjekovnih rukopisa). Prepreke su češće političke nego duhovne prirode i također su posljedica nepoznavanja islamskog svijeta u Evropi.

JPEG

Ambasador i reisu-l-ulema su također razgovarali o doprinosu Islamske zajednice neophodnom pomirenju u Bosni i Hercegovini.

Posljednja promjena 17/09/2015

Početak stranice