Susret ambasadora i načelnika Zajedničkog štaba oružanih snaga BiH (11. feb. 2014.)

G. Roland Gilles razgovarao je 11. februara 2014. sa generalom Antom Jelečom, načelnikom Zajedničkog štaba oružanih snaga BiH, i g. Zoranom Šajinovićem, pomoćnikom ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju.

Nakon ovog susreta, ambasador je otvorio predavanje o vojnim operacijama u Maliju, koje je održao ataše za odbranu, potpukovnik Laurent Vonderscher, a u svjetlu angažovanja Bosne i Hercegovine u misiji UN-a za stabilizaciju u Maliju u martu ove godine.

M. Roland Gilles s'est entretenu avec le général Anto Jeleč, chef d'état-major des armées, et avec M. Zoran Šajinović, ministre assistant chargé de la coopération internationale du ministère de la Défense - auprès de l'Ambassadeur : le lieutenant-colonel Laurent Vonderscher, attaché de défense près l'ambassade de France en Bosnie-Herzégovine (en résidence à Zagreb) - 11 fév. 2014 - Photo : Ambassade de France en BH (D.R.) - JPEG

Tokom razgovora, naš bosanski partner je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem plana za bilateralnu vojnu saradnju za 2014. godinu koja će se odvijati u dva pravca, obuka (prije svega kursevi francuskog jezika u vojnom centru u Rajlovcu) i operaciona priprema.

U svom govoru, g. Roland Gilles je podsjetio na stratešku francusku viziju Afrike i odbrambenu politiku naše zemlje naspram afričkog kontinenta i naših partnera. Ovo je bila prilika i da se javno pozdravi odluka Bosne i Hercegovine da se pridruži ostalim zemljama i učestvuje u ovoj misiji koja je od značaja za međunarodnu sigurnost i direktno se tiče evropskog kontinenta.

Posljednja promjena 06/01/2015

Početak stranice