Susret Bernarda Cazeneuvea i Dragana Mektića (8. novembar 2016.) [fr]

Tokom posjete Francuskoj, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine susreo se sa ministrom unutrašnjih poslova Bernardom Cazeneuveom u cilju jačanja saradnje između dvije zemlje na polju unutarnje sigurnosti.

Na poziv francuskog ministra Bernarda Cazeneuvea, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić boravio je u Francuskoj 7. i 8. novembra.

Razgovor dvojice ministara vodio se o bilateralnoj saradnji na polju sigurnosti između Francuske i Bosne i Hercegovine. Caseneuve i Mektić su iskazali odlučnost za poboljšanjem razmjene informacija u cilju što efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Tokom posljednjih godina, Francuska i Bosna i Hercegovina su uspješno sarađivale na polju borbe protiv krijumčarenja oružjem i trgovine ljudima. Ova saradnja je omogućila hapšenje više članova kriminalnih grupa u Bosni i Hercegovini i Francuskoj.

U okviru svoje posjete, Dragan Mektić je obišao forenzičku platformu za istragu oružja i eksploziva francuske žandarmerije (PIXAF), kao i SCCOPOL, odsjek za operativnu saradnju sa Interpolom i Europolom.

Mektićeva posjeta je također imala za cilj jačanje francusko-bosanske saradnje u borbi protiv terorizma i fenomena radikalizacije. S tim u vezi, ministar je posjetio Operativni štab za prevenciju terorizma (EMOPT).

U cilju jačanja saradnje na polju unutarnje sigurnosti sa Francuskom, ministar Mektić je najavio uspostavljanje policijskog atašea u ambasadi Bosne i Hercegovine u Parizu.

Posljednja promjena 10/11/2016

Početak stranice