Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Srećko i Univerzitet Toulouse I Capitole [fr]

Srećko ima 18 godina. Strastveni je zaljubljenik u informatiku, a od septembra studiraće na Univerzitetu Toulouse I Capitole. Zahvaljujući stipendiji francuske vlade za osiguranje, plaćeni su mu troškovi upisa na L1, kao i troškovi socijalnog osiguranja. Osim toga, obezbjeđeno mu je i mjesto u studentskom domu.

JPEG - 75.6 kb
Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Srećko i Univerzitet Toulouse I Capitole

Stipendije vlade Francuske su namijenjene studentima mastera i doktorata.
Međutim, dodijeljena je posebna stipendija za osiguranje "BCS" studentu prve godine za godinu 2017.-2018.

Možeš li se predstaviti ?

Zovem se Srećko Ɖurasinović, imam 18 godina, dolazim iz Banjaluke. Završio sam informatičku gimnaziju i sada idem na studij u Francusku. Upisao sam se na Univerzitet Toulouse I Capitole na studij informatike, i sada čekam početak godine i odlazak!

Šta ćeš studirati?

Studiraću na Fakultetu za informatiku Univerziteta Toulouse I Capitole, na programu "Primjenjena matematika i informatika u humanističkim i društvenim naukama". Ići ću na predavanja koja kombinuju ekonomiju, matematiku, informatiku i statistiku. Cilj ovog studija je da se nauči kako razviti korisne i privlačne aplikacije.

JPEG - 28.3 kb
Portrait de boursier 2017/2018 : Srecko et l’Université Toulouse I Capitole CC by M. Berkouk

Kako si odabrao ovaj studijski program?

Jako me privlače nove tehnologije i općenito informatika. Milsim da je to područje koje nam daje mogućnost da neprekidno napredujemo, da zaradimo novac i budemo korisni, itd…. To su glavni razlozi zbog kojih sam odlučio studirati informatiku.

Znaš li šta ćeš poslije?

Ne znam tačno, možda raditi u nekoj firmi specijaliziranoj na polju informatike, mobitela, računara, u nekoj jako poznatoj firmi, to je moj san. Ili u nekoj manje poznatoj, ali dosta razvijenoj firmi!

Kako si saznao za stipendije francuske vlade?

Raspitivao sam se kako da platim troškove života u Francuskoj i otišao sam do Francuskog instituta u Banjaluci. Tu sam saznao da mogu dobiti stipendiju francuske vlade. Ova stipendija pokriva troškove školarine, osiguranja i olakšava određen broj administrativnih procedura. S druge strane, ja snosim troškove hrane i smještaja.

U vezi sa smještajem, da li će ti pomoći CROUS ? [1]

Da, biću smješten u studentskom domu, što je jeftinije od drugih smještaja. Kada budem došao u Francusku, pokušaću naći druge stipendije da olakšam sebi. Ima ih puno za studente, a posebno za strane studente. .

JPEG - 12.4 kb
Portrait de boursier 2017/2018 : Srecko et l’Université Toulouse I Capitole CC by D. Descouens

Šta si znao o Francuskoj prije stipendije? ?

Za mene je Francuska jedna od najljepših zemalja na svijetu. Uvijek me je privlačila Francuska, Francuzi i njihov stil života itd. Mislim da je to zaista ugodna okolina za život i za ostvarivanje karijere. Zato sam i počeo učiti francuski jezik. I sada, sa stipendijom i studiranjem, taj san se počinje ostvarivati.

Ima li u Francuskoj ljudi kojima se diviš?

Nema niko posebno… volim općenito francuske pisce i umjetnike. Također volim sport, pratim tenis i fudbal. Znam da na ovim poljima Francuska nije najbolja, ali ipak to volim!
Također jako volim slušati francusku muziku, i modernu i stariju. To mi pomaže u učenju francuskog i u opuštanju. Najlakši način za učenje jezika je slušanje muzike.
.
Imaš li kakva očekivanja ili želje u vezi sa boravkom u Francuskoj?

Naravno! Nadam se da ću se uspjeti snaći, da ću upoznati puno prijatelja i steći nova iskustva koja ne bih mogao imati ovdje u Bosni. Nadam se da ću poboljšati francuski i da ću na fakultetu ostvariti dobre rezultate. Općenito, želio bih poboljšati svoja znanja i provesti ugodno vrijeme sa ljudima, upoznati se sa njihovim načinom razmišljanja, koje je sigurno drugačije od onog što već znam.

I zadnje pitanje : šta bi savjetovao bh. studentima koji bi željeli studirati u Francuskoj ?

Ako želite ići u Francusku na studij, trebate imati na umu da neće biti tako lako. Moraju se ispoštovati procedure, mnogo administrativnih stvari, papira itd. Ali nikad ne treba odustati.
Uvijek biti vjeran svom cilju i biti uporan. Uvijek se raspitivati, pokušavati, zvati, nekad čak i biti malo dosadan, jer uglavnom tako stvari funkcionišu. To malo zamara, ali ćete na kraju biti zadovoljni onim što ste uspjeli uraditi.
Treba voljeti, biti uporan i vrijedan, i sve je moguće!

[1Regionalni univerzitetski i školski centar. Ovaj centar postoji u svakoj regiji i bavi se pitanjima vezanim za studentski život. Budući da postoje kvote za strane studente, obavezno se informišite u uredu Campus France!

Posljednja promjena 27/10/2017

Početak stranice