Slaviša Kukričar - ’Da li sam ja izabrao Francusku, ili je Francuska izabrala mene?’

Slaviša Kukričar, iz Istočnog Sarajeva, odlučio je da u Francuskoj studira pozorište i književnost. Dobio je stipendiju za izvrsnost Univerziteta u Poitiersu, kao i podršku Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini. U ovom tekstu govori o svom iskustvu.

JPEG - 446.9 kb
Église Notre-Dame-la-Grande, Poitiers

Piše: Slaviša Kukričar, Univerzitet u Poitiersu

Probudite se. Ustanite. Zatim pogledajte kroz prozor vaše sobe. Ukoliko vam prvi jutarnji prizor nije izmamio osmijeh na lice, možda je došlo vrijeme za određene promjene. Naravno, ne želim izostaviti faktore koji se ogledaju u nečijoj ambiciji, željama ili mogućnostima koje oblikuju naš život, pa u skladu sa time, želim da vam prenesem svoje iskustvo tokom studiranja u Francuskoj kroz ovaj tekst. Možda dobijete informacije koje su vam nedostajale i koje će vas ohrabriti da krenete putem koji će da izmami osmijeh na vaše lice, svakog jutra. Mogućnosti su prisutne, ostalo je na vama.

Kao student katedre za Opštu književnost i teatrologiju pri Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vrlo rano sam došao na ideju da nastavim svoje obrazovanje van Bosne i Hercegovine. Prvenstveno, zbog tematskih okvira svojih interesovanja i potencijalne akademske karijere (što se konkretno odnosi na specijalizaciju i stručnost za određenu oblast), ali i zbog promjene za koju sam vjerovao da će unijeti osvježenje u moj život. Osvježenje o kojem govorim se manifestovalo kroz boravak u životnoj sredini gdje vaš rad i djelo govore za vas. Takođe, ukoliko volite i želite da istražujete razne kulture, Francuska će vam obezbjediti sjajnu perspektivu za takav poduhvat.

JPEG - 268.5 kb
Pariz, avgust 2017.

Mogućnost studiranja u Francuskoj za mene se ukazala prvi put kada su na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu gostovali profesori sa Univerziteta u Poitiersu, te predstavili Erasmus+ stipendije ovog univerziteta. Istorija, organizovanost, akademski kadar i mogućnosti usavršavanja u određenom polju istraživanja su me privukli da se prijavim za ovaj konkurs. Iako su dodjeljivali samo dvije stipendije, našao sam se na tom kratkom spisku dobitnika. Uslijedilo je pitanje koje sam često sebi postavljao, da li sam ja izabrao Francusku, ili je Francuska izabrala mene?

Prva misao, koja se nametnula ispred svega, nakon što se proces oduševljenja umirio, bila je o nedovoljnom poznavanju francuskog jezika. Neću vas lagati, francuski jezik se ne nalazi na listi jednostavnih jezika za učenje. Dok je sav administrativni proces vezan za upis i pronalazak smještaja protekao lagodno, zahvaljujući mom dobrom poznavanju engleskog jezika, po dolasku u Francusku sam napravio jedan izuzetno „hrabar“ potez. Stavio sam „hrabar“ pod znake navoda, jer sam nerijetko sebi zamjerao (blago rečeno) što sam odlučio da uzmem skoro 3/4 predavanja na francuskom jeziku. Da, to sam uradio. Da li se takav potez isplatio, o tome možemo da prodiskutujemo i na francuskom.

Šalu na stranu, savladati strani jezik kroz jednu akademsku godinu iziskuje mnogo truda i rada, ali se isplati višestruko. Poznavanje novog stranog jezika otvara bezbroj mogućnosti, kako kroz učešće u razmjeni ideja i misli sa drugim ljudima, tako i kroz pristup novoj literaturi i raznim knjigama koje možda ne postoje u prevodima. Prema tome, smatram da sam shvatio na vrijeme da je dobro poznavanje francuskog jezika neophodno, ne samo zbog fakultetskih obaveza, gdje je dostupna literatura na engleskom jeziku, te veliki broj profesora govori engleski jezik, nego prvenstveno zbog administrativnih i svakodnevnih životnih pitanja.

Predavanja su jako kvalitetna i dobro organizovana, učionice opremljene, a profesori stručni i više nego otvoreni za diskusiju ili savjet. Uz pravi odnos prema obavezama, nekome ko je prošao obrazovni sistem u BiH, vrlo lako može da se prilagodi i postigne dobre rezultate. Upravo takav, ozbiljan i požrtvovan pristup mi je omogućio nastavak studiranja u Francuskoj, jer sam nakon dobrih rezultata tokom prve godine svog boravka u Francuskoj, dobio Stipendiju izvrsnosti Univerziteta u Poitiersu, a zatim i Campus France stipendiju, te nastavio svoje usavršavanje. Naglasio sam na početku, mogućnosti su prisutne, a ostalo je na vama. Ukoliko se trudite i vrijedno radite, rezultati su neizbježni.

Drugi dio teksta bih posvetio Poitiersu, studentskom gradu u zapadnom dijelu Francuske, nedaleko od obale Atlantskog okeana.

JPEG - 376.2 kb
Poitiers

Relativno mali broj ljudi je informisan o Poitiersu kao studentskom gradu, koji broji skoro 25 hiljada studenata iz svih krajeva svijeta. Izuzetno organizovan i pogodan za studentski život, Poitiers je obogaćen velikim brojem kulturnih dešavanja, raznim manifestacijama, te čestim druženjima internacionalnog karaktera koja su organizovana od strane Univerziteta.

Uske ulice od kaldrme, obavijene zgradama koje odišu istorijom su melem za oči ljubiteljima arhitekture, istorije i kulture. Nerijetko ćete naići i na male pasaže koji povezuju dvije takve ulice i ujedno skrivaju male antikvarnice ispunjene raznim zanimljivim sadržajem.

Ukoliko se odlučite da živite u centru grada, odlično organizovani gradski prevoz neće biti razlog vašeg kašnjenja na predavanja, koliko će to biti neka novootkrivena pekara ili trgovina. Ipak, univerzitetski kampus je smješten u neposrednoj blizini fakulteta i ukoliko ste smješteni u nekoj od CROUS univerzitetskih rezidencija, za manje od 5 minuta ste na fakultetu.

Vaše slobodne dane možete iskoristiti na razne načine. Lično bih vam preporučio obilazak gradova kao što su La Rochelle ukoliko ste ljubitelj obale i okeana, ili obližnji Saint-Benoît, ako želite da provedete dan u prirodi.

Podjednako, Poitiers je jako pristupačan grad ukoliko se odlučite da putujute i obilazite ostale dijelove Francuske. Voz i autobus su odlične i ne tako skupe opcije za ugodan prevoz do željene destinacije.

JPEG - 1.2 Mb
Saint-Benoît, oktobar 2017.

Dakle, od dobro organizovanog sistema obazovanja, preko raznih kulturnih dešavanja i festivala, do sadržajnih opcija za putovanja i istraživanje, Poitiers zaista daje jedno kompletno i pozitivno iskustvo koje bih preporučio svima koji žele da rade na sebi i da se usavršavaju. Što je sveukupno razlog, zbog čega svoje doktorske studije nastavljam baš u Poitiersu.

Nadam se da sam vam uspio dočarati, kako akademski, tako i životni segment u jednom studentskom gradu u Francuskoj. Za sve druge informacije i na koji način možete da priuštite sebi jedno ovakvo iskustvo, toplo bih preporučio da kontaktirate gospođu Željku Divković iz kancelarije Campus France BiH, gdje govorim iz ličnog iskustva kada kažem da ćete sigurno dobiti odgovore na sva pitanja koja imate vezana za potencijalno studiranje i život u Francuskoj.

Posljednja promjena 15/12/2017

Početak stranice