Sedmica održivog razvoja u Bosni i Hercegovini 2013. g.

Prilikom obilježavanja francuske sedmice održivog razvoja 2013. godine i po drugi put, Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini pripremila je program senzibilizacije vezan za održivi razvoj, koji se posebno odnosi na Univerzitete u Bosni i Hercegovini ali zašto da ne i na širu javnost.

Kao odgovor na temu energetske tranzicije 2013. godine, željeli smo razmatrati važna pitanja za Bosnu i Hercegovinu, kao što su pitanja upravljanja sivim i crnim vodama kao i smanjenja energetskih troškova.

JPEG

Predlažemo konkretne radionice, koje podstiču na razmišljanje i omogućavaju rješenja koja su lako sprovodiva, posebno u ruralnom sektoru, gdje se danas razvijaju mala preduzeća i aktivnosti vezane za turizam, bez prejudiciranja rezultata koji bi rezultirali njihovom primjenom, ali koji svakako ne bi bili sprovodivi u dodatno zagađenom okolišu. Ova pitanja također će biti obrađena i u kontekstu urbanih zona i zelenih površina u središtu urbanih zona.

Pronalazak rješenja kada govorimo o energetskim pitanjima zahtjeva sticanje znanja i pristup kompletnim i prenosivim informacijama. Studenti biologije, ekologije ali i arhitekture, ekonomije ili društvenih nauka bi trebali biti zainteresovani za nove koncepte i strategije koje treba savladati da bi razmišljali o integrisanim pristupima. Na njima ostaje razvoj novih stručnih sposobnosti kao i novih zanimanja.

JPEG

Kompostiranje će biti predstavljeno kao način za vrednovanje i očuvanje prirodnog naslijeđa što će omogućiti razgovor o proizvodnji i upravljanju suhim WC-ima i diferenciranom upravljanju zelenim površinama ili općenito alternativnim energijama u svakodnevnom životu (vermikompost, zeleni krov, kuće napravljene od recikliranog materijala, grijanje na drva sa visokom učinkovitošću...).

Program na francuskom (139,9 ko) i
na bosanskom (136,3 ko)

Posljednja promjena 12/04/2013

Početak stranice