Sedmica održivog razvoja u BiH - konferencija [fr]

“ Klasteri kao alat za konkretan održivi razvoj ”

3. aprila 2014. u 11h00

Centar André Malraux/Francuski institut u BiH, Mula Mustafe Bašeskije 8, 71000 Sarajevo

Već treću godinu Ambasada Francuske u Sarajevu organizira Sedmicu održivog razvoja u BiH, u saradnji sa Francuskom sedmicom održivog razvoja, koju svake godine od 1. do 7. aprila organizuje Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i energije Francuske.

Program za Bosnu i Hercegovinu, u sklopu francuskog nacionalnog programa, nudi sastanke i razmjene za promoviranje koncepta održivog razvoja kao dio proširenja Evropske Unije.

Ove godine odabrana tema su “klasteri” kao alat koji omogućava efektnu realizaciju održivog razvoja. Klasteri igraju važnu ulogu u poticanju konkurentnosti, inovativnosti i stvaranja novih radnih mjesta, ali i za kvalitetu života i poštivanje globalnog javnog dobra.

Da bi u potpunosti iskoristila klastere, Evropska Unija jača svoju pomoć regionima. Ideja je promovirati izvrsnost na svim nivoima, te ohrabrivati saradnju među akterima u cilju stimulisanja pojave klastera svjetske klase - otvorenih, fleksibilnih i atraktivnih za najbolje talente i stručnjake na raspolaganju.

Ova integrisana dinamika omogućava da se ujednačenim pristupom uzmu u obzir pitanja okoliša, kulture, društva i ekonomije, te stvore uslovi za “razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija.” (Brundtland Komisija, 1987)

Film o predstavljanju muzeja Louvre-Lens, pripremljen od strane novinske kuće The Guardian

Film o predstavljanju projekta Euralens, pod nazivom "Svjetla na deponijama

PDF - 103.6 kb
program
(PDF - 103.6 kb)
GIF - 16.9 kb
Semaine du développement durable

Posljednja promjena 25/11/2015

Početak stranice