Samit Pariz-Balkan (4. Juli 2016.) [fr]

Predsjednik Republike, François Hollande, primio je šefove vlada iz 6 zemalja Zapadnog Balkana radi jačanja regionalne saradnje

Treći Samit o Zapadnom Balkanu

Samit Pariz - Balkan 2016. dio je Berlinskog procesa započetog 2014., a koji se nastavio u Beču, 2015.

Dvanaest zemalja zajedno sa predstavnicima Evropske Unije, učestovalo je na ovom sastanku na visokom nivou: šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, BJR Makedonija, Crna Gora, Srbija i šest zemalja partnera članica Evropske unije (Francuska, Njemačka, Austrija, Hrvatska, Italija i Slovenija).

Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodio je g. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara. Ostatak delegacije činili su : G. Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, g. Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, g. Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, i g. Ismir Jusko, ministar za transport i komunikacije.

Govor Predsjednika Republike

Predsjednik Hollande je na Samitu ponovo potvrdio evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i najavio konkretne iskorake u korist regionalne saradnje.

G. Hollande je naglasio da "Brexit" ne remeti preuzete obaveze vezane za region Balkana : « Treba biti jasan po ovom pitanju kako bi se ispoštovala data riječ ali i podsjetilo šta je Evropa. Europe je mir, a zemlje Balkana nas podsjećaju na samu suštinu evropskog projekta ».

Predsjednik je pozdravio osnivanje RYCO, balkanskog regionalnog ureda za mlade, po uzoru na OFAJ (Francusko-njemački ured za mlade). G. Hollande je uvjeren da će RYCO znati ispuniti svoju misiju jednako uspješno kao OFAJ.

Predsjednik Republike čestitao je na novom napretku u oblasti infrastrukturnih projekata za povezivanje u transportu što predstavlja ukupnu investiciju od 450 milliona eura, čija je trećina biti finansirana iz evropskih fondova. Predviđen je i određeni iznos za « zelene investicije » u korist energetske efikasnosti i borbe protiv klimatskog zagrijavanja u duhu sporazuma o klimi iz Pariza, a zemlje Balkana su se dogovorile o principu jedinstvenog tržišta energije.

Na koncu je istakao da je samit pozvao na jačanje regionalne saradnje radi suočavanja sa pitanjima migracije i zajedničke borbe protiv terorizma i radikalizacije.


Inauguration des chantiers « Pyramide » et... par elysee

Zvanička izjava Predsjedništva na Samitu

Francuska, predsjedavajuća Samita Pariz-Balkan 2016, istakla je svoje prioritete i očekivanja u pisanoj izjavi.

Ovaj tekst potvrđuje da budućnost Zapadnog Balkana ide putem približavanja Evropskoj uniji. On ističe prioritete kao što su povezivanje transporta i energije, trgovina i mladi ljudi. Francuska izjava podsjeća na važnost partnerstva sa zemljama Zapadnog Balkana radi suočavanja sa pitanjima migracije i borbe protiv terorizma.

Kompletna izjava:
- na francuskom jeziku
- na engleskom jeziku
- na BHS jezicima

Drugi linkovi:
- Samit na Twitteru : #ParisBalkans2016
- Govor gđe Mogherini, potpredsjednice Evropske komisije
- Konferencija o mladima Zapadnog Balkana

Posljednja promjena 15/07/2016

Početak stranice