Izjava ministra Le Driana na samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu (10. juli 2018.) [fr]

Jean-Yves Le Drian, ministar za Evropu i vanjske poslove, predstavljao je predsjednika Republike na godišnjem samitu Berlinskog procesa posvećenom Zapadnom Balkanu, a koji se održao 10. jula 2018. u Londonu.

Prisustvovalo je osam zemalja iz Evropske unije (Njemačka, Austrija, Hrvatska, Francuska, Italija, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija) i šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Srbija).

Francuska je uključena u ovaj proces od njegovog početka 2014. godine, a organizovala je samit 2016. Politički dijalog koji je uspostavljen ovom prilikom između više zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, kao i konkretni projekti pokrenuti u cilju jačanja ekonomske razmjene, davanja podrške mladima i rješavanja bilateralnih sporova, doprinose održivoj stabilizaciji, ekonomskom i društvenom razvoju i približavanju ove regije Evropskoj uniji.

Jean-Yves Le Drian, Ministar vanjskih poslova Republike Francuske - JPEGJean-Yves Le Drian, ministar za Evropu i vanjske poslove, je govorio o angažmanu Francuske u borbi protiv krijumčarenja lakog i malokalibarskog naoružanja u regiji Zapadnog Balkana kroz uspostavljanje francusko-njemačke inicijative i šire, o podršci koju zajedno sa zemljama regije, daje borbi protiv sigurnosnih prijetnji.

Također naglasio je potporu koju Francuska daje pomirenju među zemljama i narodima Zapadnog Balkana, posebno kroz Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) koji je osnovan prema modelu Francusko-njemačkog ureda za mlade (OFAJ).

Ministar je podsjetio na stav Francuske, sukladno sa zaključcima Evropskog vijeća od 28. juna, da prihvata evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Početak pregovora za pridruživanje ovih zemalja mora s jedne strane uzeti u obzir neophodan napredak na poljima koje je odredila Evropska komisija, i s druge strane, na modernizaciji pravila funkcionisanja Evropske unije.

Jean-Yves Le Drian je naglasio podršku Francuske uspostavljanju dogovora koji je nedavno postignut između Grčke i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije u vezi sa promjenom imena Makedonije i pozvao srpske i kosovske vođe da nastave sa naporima za postizanje opšteg dogovora o normalizaciji njihovih odnosa.

Posljednja promjena 17/07/2018

Početak stranice