Rezultati konkursa za projekte civilnog društva u Bosni i Hercegovini [fr]

Francuska ambasada pomaže stanovništu više gradova u zemlji.

Kao i nekoliko prethodnih godina, Francuska ambasada je i ovog proljeća objavila konkurs za civilno društvo. Poziv je bio otvoren za sva područja a posebno za projekte dobrog upravljanja i vladavine prava; stručna obuka mladih, posebno u seoskoj sredini, i podrška poduzetništvu; jačanje granđanskog aktivizma i vrednovanje sposobnosti stečenih tokom iskustva volontiranja, održivi razvoj i okoliš…

Ove godine je bio izuzetno visok broj prijava : 177 tj. duplo više u odnosu na ranije godine.

S obzirom na veliki broj i kvalitet brojnih projekata, bilo je veoma teško napraviti izbor. Francuska ambasada odlučila je da poveća budžet i podrži malo više projekata nego prethodnih godina a odabrala je slijedećih 11 i to :

 • Udruženje građana "Ženski interaktivni ruralni centar", Istočno Sarajevo, za projekat « Socijalno Poduzetništvo za osamostaljivanje žena u seoskim područjima“ u regiji Foče, Pala, Hadžića, Vogošće, Ilidže, Sokoca, Trnova, Istočne Ilidže.
 • Udruženje Ekozeleni (Tuzla) za realizaciju akcija u korist okoliša u Tuzli, posebno motivisanje mladih po ovim pitanjima.
 • « Naša djeca Zenica" za projekat » To Zenica with love », koji promoviše stil zdravog života i lokalne aktivnosti na očuvanju okoliša.
 • Inovacioni centar Banja Luka za razvoj rješenja « smart city » za jačanje i pojednostavljivanje veza između stanovnika i gradske uprave.
 • Udruženje Medija-Art (Sarajevo) za podršku organizaciji međunarodnog pozorišnog festivala gimnazijalaca JUVENTAFEST a posebno integraciji mladih sa hendikepom.
 • Udruženje Radio Kameleon - Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije (Tuzla) za projekat platforme SmartCity.ba namijenjene poboljšanju gradskog upravljanja uvažavajući pitanja okoliša.
 • Udruženje za postkonfliktna istraživanja PCRC (Sarajevo) za pokretanje časopisa koji ističe mlade talente u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu i promoviše demokratske ideje, Ljudska prava i zajednički život.
 • Udruženje “Spark school” (Mostar) za organizaciju događaja “Find your Spark”, mjesto susreta za promociju novih tehnologija, informatike i robotike za mlade.
 • UG RAGBI KLUB ČELIK (Zenica) za razvoj partnerstava između grada Zenice i francuskih lokalnih zajednica kroz obrazovnu, kulturnu i sportsku saradnju u korist mladih, uključujući posebno ragbi i francuski jezik.
 • Udruženje VIVA (Sarajevo) za «Viva School of Film“, projekat namijenjen mladima u dvadesetak općina iz cijele Bosne i Hercegovine za snimanje filmova kao načina izražavanja njihovih ubjeđenja i izazova sa kojima se susreću.
 • Udruga “Žena Prva” (Žepče) za projekat « Recimo „da“ socijalnom i ženskom poduzetništvu » koje ima za cilj da ojača mjesto žena u profesionalnom svijetu u općinama Žepče, Zavidovići i Maglaj.

Pristigli projekti svjedoče o raznolikosti i bogatstvu inicijativa civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Francuska ambasada nastoji da odgovori na njih i to što bliže potrebama stanovništva. Iako svi projekti ne mogu biti finansijski podržani, francuska ambasada nastavlja pratiti projekte civilnog društva.

Posljednja promjena 08/07/2020

Početak stranice