Regionalni ured za saradnju mladih Zapadnog Balkana (RYCO) [fr]

Francuska aktivno podržava RYCO (Regionalni ured za saradnju mladih Zapadnog Balkana) od njegovog osnivanja 2016. U 2019. godini odobrila je 500 000 € za pokretanje zajedničkog partnerstva u korist promovisanja društvenog poduzetništva u regiji.

PNG►Napraviti sinergiju među mladima u cijeloj regiji

RYCO (Regional Youth Cooperation Office) su osnovali 2016. godine 6 šefova vlada Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija) i to je jedan od konkretnih uspjeha Berlinskog procesa u korist ove regije. Ciljevi ove organizacije, koja je posvećena jačanju veza među mladima ove regije, je prevazilaženje podjela proizašlih iz nedavnih sukoba i stvaranje uslova za pomirenje, povjerenje i dijalog kroz pojačanu saradnju među mladim generacijama. Francusko-njemački ured za mlade (OFAJ) je dao značajan doprinos ovom projektu podijelivši svoju dobru praksu i iskustva o osobitostima međukulturne saradnje među mladima i procesu pomirenja u civilnom društvu.

RYCO je operativan od avgusta 2017. Njegovo regionalno sjedište nalazi se u Tirani, a centralni desetočlani tim sastavljen je od stanovnika cijele regije kojem daju podršku predstavništva u 5 glavnih gradova ostalih zemalja članica: Sarajevo, Beograd, Podgorica, Priština i Skoplje.

►Uspjeh prvih poziva za projekte ureda RYCO

RYCO nudi finansijsku podršku, kao i ekspertizu, za regionalne projekte koji okupljaju mlade iz ovih šest zemalja. Njegova ciljana publika su prvenstveno nevladine organizacije koje su osnovali mladi ili su za mlade, kao i ustanove srednjoškolskog obrazovanja.

Svake godine RYCO organizuje pozive za projekte namijenjene ovim kategorijama. Do ovog trenutka, sakupljen je iznos od otprilike 2 miliona € za sufinasiranje projekata.

Dva prva poziva za projekte iz 2018. i 2019. godine, ostvarili su značajan uspjeh. Skoro 700 projekata je predstavljeno, u kojima je učestvovalo više od 2000 prijavljenih NVO i ustanova. RYCO je podržao 33 projekta nakon prvog poziva, a nakon što se okonča drugi, trebao bi podržati otprilike njih 45.

►Francuska aktivno podržava RYCO

"WB6 lab" je regionalni inkubator poduzetništva i inovacije posvećen mladim liderima, akterima promjena. AFD (Francuska razvojna agencija) upravo je dodijelila iznos od 500 000 € za ovaj projekat.

Projekat traje tri godine (od oktobra 2019. do septembra 2022.), a ima dva cilja :

- napraviti regionalni ekosistem društvenog poduzetništva i ojačati njegove kapacitete : najmanje 216 mladih regionalnih poduzetnika od 18 do 35 godina biće praćeni tokom faze osmišljavanja i inkubacije projekata start-ups, a u isto vrijeme će imati podršku mentora iz regije i francuskih stručnjaka iz grupacije SOS (npr. Comptoir de l’innovation iz Montreuila) ;
- promovisati i dizati svijest o društvenom poduzetništvu među mladima i ključnim akterima, kako javnim tako i privatnim : najmanje 1000 osoba starijih od 15 godina i više biće uključeni putem radionica design-thinking.

Projekat će u svih šest zemalja Zapadnog Balkana u potpunosti implementirati organizacija za regionalne događaje (Regional Boost Camp, Forum régional itd.) kako bi se osigurala što bolja regionalna i nacionalna dinamika osmišljanja i inkubacije ovih inovativnih projekata. RYCO će biti zadužen za glavni nadzor.

Više informacija o uredu RYCO: http://www.rycowb.org/]

Posljednja promjena 26/06/2019

Početak stranice