Regionalni seminar o centrima za policijsku i carinsku saradnju

JPEG
30. i 31.maja 2012.godine u Sarajevu je održan regionalni seminar o centrima za policijsku i carinsku saradnju. Ovaj seminar kojeg je organizovao regionalni ataše za saradnju Michel Felkay zajedno sa odjelom za Unutrašnju sigurnost francuske ambasade u Sarajevu otvoren je u prisustvu zamjenika ministra sigurnosti BiH, G. Mladena Čavara i Gđe Catherine Robinet, zamjenika francuskog ambasadora.

Brojni stručnjaci visokog nivoa iz francuske policije govorili su o ovom vrlo osjetljivom i vrlo aktuelnom pitanju u regiji (4 centra su otvorena a duplo veći broj je u pripremi), i na taj način profesionalnu publiku iz svih balkanskih zemalja upoznali sa francuskom analizom.
JPEG
Tako su na seminaru bile zastupljene zemlje BiH, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo, Srbija, Makedonija i Albanija. Zamjenik bosanskog ministra potvrdio je osnivanje trilateralnog centra u Trebinju (Bosna, Crna Gora i Srbija) a organizacija IOM će sutra najaviti svoje finansijsko učešće.

Nakon ovog seminara ubrzo bi trebale uslijediti odluke o uspostavljanju drugih centara u ovom području (Albanija Kosovo, Albanija Crna Gora, Makedonija Srbija, Srbija Mađarska) radi povećanja efikasnosti graničnih službi iz ovih zemalja i očiglednog dolaska migranata i opojnih sredstava u Evropu i samim tim u Francusku.

Posljednja promjena 08/06/2012

Početak stranice