Regija Occitanie [fr]

Od Pirineja ka Mediteranskom moru, idući preko Centralnog masiva, nalazi se Occitanie, francuska regija u kojoj je priroda kraljica. Otkrijte ovaj kraj i njegove brojne svjetski priznate prirodne predjele.

JPEG - 54.5 kb
Regija Occitanie

Danas je Occitanie četvrta regija po turizmu u Francuskoj. Nalazi se na granici između Francuske i Španije, i Francuske i Andore, a broji 13 različitih departmana što je čini trećom najvećom regijom u Francuskoj.

- Svjetski priznato naslijeđe

JPEG - 35.7 kb
Le Canal du Midi

Brojna mjesta u ovoj regiji upisana su u svjetsko naslijeđe čovječanstva. Upravo je to slučaj sa Canal du Midi, koji povezuje Toulouse sa Mediteranskim morem, ili sa Vaubanovim utvrdama. Na toj istoj listi nalaze se pejzaži les Causses i les Cévennes, rimski most Pont du Gard, srednjovjekovni grad Carcassonne, glacijalna dolina Cirque de Gavarnie, biskupski grad Albi i putevi Svetog Jakova (Saint-Jacques de Compostelle).

JPEG - 24.6 kb
Le Pic du midi

- Raj za zaljubljenike prirode

Ova regija je pravi raj na zemlji za zaljubljenike prirode i snažnih emocija. Tu se nalaze i kanjoni rijeka Alveyron i Tarn koje svake godine posjećuju ljubitelji penjanja, spelologije, planinarenja i jahanja. La Grande-Motte, mjesto kod Montpelliera, nudi široku lepezu vodenih aktivnosti. Za one koji preferiraju ekstremne sportove, planinski vrh Pic du Midi de Bigorre je idealno mjesto. Smješten u središtu francuskih Pirineja, ovo mjesto pruža zadivljujući pogled na lanac planina i to tokom cijele godine!

JPEG - 15.8 kb
Rocamadour

- Nezaobilazno mjesto francuske gastronomije

Osim po prirodnim ljepotama i značajnom naslijeđu, Occitanie je poznata i po gastronomiji. Ovdje možete probati čuveno jelo iz Toulousea "cassoulet" ili Rocamadour, sir proizveden u regiji Quercy nazvan po mitskom srednjovjekovnom occitanskom gradu. Armagnac, rakija od grožđa koja se proizvodi od srednjeg vijeka, nezaobilazno je piće occitanske kuhinje.

Za više informacija:

Posljednja promjena 28/05/2019

Početak stranice