Regija Nouvelle-Aquitaine [fr]

Smještena na jugozapadu Francuske, Nouvelle-Aquitaine je veoma raznolika regija. Upoznajte se sa njenim bogatim istorijskim naslijeđem, gastronomijom, dinamičnim gradovima, pejzažima, tradicijama i mističnim plažama.

Bienvenue en Nouvelle-Aquitaine
od [Région Nouvelle-Aquitaine->https://www.youtube.com/channel/UCKFeMbiCjNSPUTiiv98IWfA]
https://www.youtube.com/watch?v=u-blpjAIMNA
JPEG - 278.5 kb
Carte Nouvelle-Aquitaine
Creative Commons

Bogato kulturno i istorijsko naslijeđe

Dinamični gradovi


- Bordo, svjetska prijestolnica vina

JPEG - 89.3 kb
Place de la Bourse - Bordeaux
Creative Commons

Od srednjovijekovnih tura do savremenih zgrada preko pijace Capucin, šarmantni grad Bordo ima puno lijepih stvari da vam ponudi.

Svjetska prijetolnica vina i regije Nouvelle-Aquitaine, istorijski centar starog grada Bordoa posjeduje urbano i arhitektonsko bogatstvo klasirano u svejtsku baštinu Unesco-a, što Bordo čini drugim francuskim gradom sa najviše zaštićenih spomenika.

Za ljubitelje vina i istorije, Grad vina (mjesto kulture koje je otvorilo svoja vrata 2016.) ponudiće vam pristup svim regijama u svijetu gdje je vino imalo ulogu kulture.


- La Rochelle

JPEG - 121.8 kb
La Rochelle
Creative Commons

Bićete očarani La Rochelle, gradom koji živi u ritmu okeana i svojih festivala. Istinski muzej pod otvorenim nebom, ovaj grad posjeduje izuzetnu arhitektonsku cjelinu gdje su zastupljene sve epohe. Mogli biste se izgubiti u bezbrojnim istorijskim svjedočanstvima koje krije La Rochelle.

Ovaj lučki grad je i francuska prijestolnica nautizma. Iskoristite to i podignite jedro da upoznate ostrva Ré, Oléron, Aix ili Fort Boyard.


- Poitiers

JPEG - 47.3 kb
Clocher de Notre-Dame-la-Grande
Creative Commons

U Poitiers, ćete biti prijatno iznenađeni otkrivajući na živim ulicama i trgovima istoriju i naslijeđe staro 2 000 godina.

Grad Poitiers nalazi se na samo 15 minuta od čuvenog parka Futuroscope koji je u svijetu poznat po svojoj kvaliteti. U njemu su brojne atrakcije inspirisane filmskim i digitalnim svijetom.

Između okeana i planina, pronađite Baskiju

JPEG - 95.5 kb
Biarritz
Creative Commons

- Baskijska obala

Poznat po mjestima za surfanje gdje se redovno održavaju međunarodna takmičenja, grad Biarritz je ističe i po svojoj istoriji i bogatom arhitektonskom naslijeđu, nudeći tako višestruku zabavu i kulturne aktivnosti.

Ali Baskijska obala je i prostor za nezaboravan golf i primorski put od Angleta do Hendayea preko Bidarta, Guétharya i Saint-Jean-de-Luza. Pirineji sa jedne strane, Atlanski okean i litice sa druge, ovaj put nudi veliku raznolikost sa plažama, malim zaljevima, stazama, grebenima i veličanstvenim panoramama koje se smjenjuju.

- Unutrašnjost Baskije

Ozelenjela brda, kuće sa crvenim i zelenim zidovima za igranje pilote : unutrašnjost Baskije i njena tipična sela sinonimi su tradicije i autentičnosti.
Prepustite se i baskijskoj kulturi kroz jedinstveni jezik (euskara), pjesme, plesove i tradicionalne sportove (pilota, baskijska igra snage).

U Bayonneu, će putnik otkriti bogato kulturno-istorijsko naslijeđe. Ovaj svečani grad znao je sačuvati svoje istorijsko jezgro unutar Očuvanog područja kojim dominira spomenik upisan na listu Svjetske baštine Unescoa : katedrala Sainte-Marie.

U području Nive Adour Ursuya, moći ćete posjetiti čuvene pećine Isturitz i Oxocelhaya. Na listi Istorijskih spomenika, već 80 000 godina ove pećine su ukrašene konkrecijama.

Veliki prirodni prostori

JPEG - 324.1 kb
La passerelle d’Holzarte
Creative Commons

Ljubiteljima prirode I snažnih osjećanja dopašće se baskijska provincija Soule. Iznad klisure Olhadubi, mostić Holzarte osigurava lijepe emocije. Ovaj most koji visi na 180 metara visine u općini Larrau, jedan je od najspektakularnijih prizora u regiji.

Klisura Kakuetta nudi divlji prizor. Koristeći staze i mostiće, bićete očarani obilnom florom, vodopadima ili jezerskom pećinom ukrašenom stalaktitima i stalagmitima.

Krenite sa visine preko La Rhune, poznatog baskijskog vrha bogatog tumulusima, kromlecima i dolmenima. Na visini od 905 metara, uživaćete u panorami od 360º nad Baskijom, Landesima i Atlanskim okeanom.


- Močvara Poitevin

JPEG - 432.8 kb
Marais Poitevin
Creative Commons

Ako ste u potrazi za odmorom u prirodi, Močvara Poitevin je izuzetno mjesto.
Drugo najveće vodeno područje u Francuskoj « Zelena Venecija » je idealno odredište za bjeg u srce prirode. U čamcu ili na biciklu, na ovom putu otkrićete mala slikovita sela Arçais, Coulon ili La Garette.

U Niortu, istorijskom ulazu u Močvaru, možete uživati u pogledu na kulu Aliénor d’Aquitaine i paviljon iznad grada koji održavaju lokalne legende već vijekovima.


- Dordogne, mistična dolina

JPEG - 95 kb
Grotte de Lascaux
Creative Commons

Priznat kao svjetski rezervat biosfere od strane Unescoa, dolina Dordogne posjeduje izuzetno historijsko naslijeđe i izvanredne pejzaže pogodne za brojne aktivnosti u prirodi.
Možete otkriti praistorijsku umjetnost na fasadama pećina, obići dvorce, crkve i veličanstvena srednjovjekovna sela, kupati se, voziti kanu ili planinariti : karakteristika ove doline je upravo njena velika raznolikost.

- Pirineji

Zimi kao i ljeti akvitanski Pirineji nude širok izbor aktivnosti.

Ljeti su akvitanski Pirineji savršeno odredište za uživanje u različitim sportovima : planinarenje, VTT, paraglajding ili kanjoning, otkrijte moguće aktivnosti.
Istražite vodeni park na rijeci Gave i ergelu u Gélou, centru za uzgoj baskijskog ponija.

Zimi isprobajte sve stilove klizanja u centrima na Pirinejima : skijaške staze, nordijsko skijanje, snoubording, krplje ili pseće zaprege.

JPEG - 69 kb
Les Pyrénées
Creative Commons

Ako želite učiniti nešto za svoje zdravlje ili ako jednostavno tražite trenutke opuštanja na raspolaganju su vam brojni termalni centri u regiji Pirineja.

Gastronomski susret

Nakon svih ovih aktivnosti, okrijepite se otkrivajući bogato gastronomsko naslijeđe ove regije. Nouvelle-Aquitaine je prva poljoprivredna regija u Francuskoj i ima mnogo kvalitetnih proizvoda.

Moći ćete isprobati i školjke kamenice Marennes Oléron ili dagnje Bouchot, poznate po visokoj kvaliteti.

U regiji Poitou-Charentes 1. području po proizvodnji kozjeg sira, uživajte u siru Chabichou ili Mothais.

Neka vaša nepca okuse slast poznate šunke iz Bayonnea ili nezaobilaznog, tipičnog baskijskog jela, piperade.

U Pirijenima će vam se sigurno dopasti pastrmka ili losos koji dolazi u planinske rijeke. Zimi ćete se moći ugrijati uz garbure, supu od kupusa uz temeljac od pačjeg ili guščijeg mesa.

A za slatko, probajte canelé, kolačić iz Bordoa sa mirisom ruma i vanilije. Dopašće vam se sigurno i tradicionalni baskijski kolač (tijesto od badema punjeno kremom od trešnji iz Itxassoua) ili madlene (mali tradicionalni kolačići) sa maslacem iz regije Charentes-Poitou.

JPEG - 10 kb
Canelé bordelais
Creative Commons

Za više informacija
- Turistički ured regije Nouvelle-Aquitaine

Posljednja promjena 06/06/2019

Početak stranice