Regija Grand-Est [fr]

Smještena na istoku Francuske, regija Grand Est raspolaže izvanrednim prirodnim i kulturnim naslijeđem u srcu Evrope. Upoznajte ovaj slikoviti mozaik sačinjen od visokih planina i plodnih ravnica, sa brojnim zamkovima, vinogradima i gradovima sa šarenim kućama u bajkovitom ambijentu.

Regija Grand Est sa autentičnom i stogodišnjom tradicijom, posebno je poznata po šampanjcu, bijelom vinu, jelima flammenkueche ili choucroute, šljivama "mirabelles" i čarobnim božićnim tržnicama. Također je poznata i po svojim gradovima umjetnosti i istorije, prekrasnim selima sa drvenim kućama, svojim srednjovjekovnim tvrđavama, gotičkim katedralama, utvrđenim crkvama, čuvenim muzejima i tvornicama kristala i fajanse.

JPEG - 162.5 kb
Regija Grand-Est : Kliknite za povećanje

Tokom boravka u regijama Alsace, Champagne-Ardenne i Lorraine, putnik može otkriti :

Izuzetno istorijsko naslijeđe

  • Alsace : Strasbourg, Colmar i Mulhouse
JPEG - 12.4 kb
Strasbourg

Šarmantni grad Strasbourg, sa svojom poznatom katedralom od roza granita, romantičnim obroncima između Francuske i Njemačke, i svojim kvartom “Mala Francuska”, prvi je urbani centar kojeg je UNESCO uvrstio na listu svjetskog naslijeđa čovječanstva.

Zahvaljujući brzom vozu TGV, iz Pariza se može doći za 2 sata u alzašku prijestolnicu. Zimi obavezno posjetite božićnu tržnicu koja svake godine privuče više od 2 miliona posjetilaca.

JPEG - 51.7 kb
Colmar
Mathias Kess CC by SA

Colmar, kojeg još zovu "Mala venecija", šarmiraće vas svojim šarenim kućama i svojim kanalima. (pročitajte članak o ovom gradu na Furaj.ba). )

U Mulhouseu, gradu vozova, nalazi se jedna od najvećih svjetskih kolekcija istorijskih vozova, počev od parnih mašina do savremenih vozova. Ne zaboravite da je Mulhouse povezan direktnim letom sa Tuzlom!

Ukoliko volite mjesta puna istorije i panorame, zamkovi Haut-Koenigsbourg i Hohlandsbourg su izuzetna turistička mjesta sa spektakularnim pogledom na alzaške pejzaže.

  • Lorraine : Nancy, Metz, i Verdun
JPEG - 8.6 kb
Place Stanislas
Alexandre Prévot CC by SA

U Nancyu se možete diviti baštini bivše prijestolnice regije Lorraine koja datira iz srednjeg vijeka, renesanse i secesije. Posjetite trg Stanislas, svijetsko naslijeđe UNESCO-a, koji svakog ljeta oživljava zahvaljujući zvucima i svjetlima.

Grad Metz oduševiće zaljubljenike u istoriju svojim muzejom Cour d’or gdje se nalazi iznimna arheološka kolekcija.

U blizini Verduna saznaćete više o prvom svjetskom ratu na potresnim istorijskim mjestima

  • Champagne-Ardenne : Troyes, Charleville-Mézières, Sedan, Langres i podrumi šampanjca

U ovog regiji možete posjetiti grad Troyes u kojem se nalazi 10 crkava proglašenih nacionalnim spomenicima i kuće sa drvenom skeletnom gradnjom. Prošetajte tvrđavom u Sedanu i raskošnim trgom Ducale u Charleville-Mezièreu. A u Langresu možete obići impresivne gradske utvrde. I na kraju, obiđite veličanstvene podrume šampanjca u Reimsu, Epernayu i Châlons en Champagne.

JPEG - 106.7 kb
Champagne

Tokom otkrivanja najsvečanijeg pjenušavog vina, Turistički put šampanjca (više od 600 km označenog puta) odvešće vas u obilazak izuzetnih lokaliteta upisanih na listu svjetske baštine čovječanstva. .

Destinacija za odmor i eko-turizam

Grand-Est je također destinacija za eko-turizam. U izuzetnom prirodnom okruženju, ova regija ima mnogo označenih puteva, a prirodni regionalni parkovi Ardennes, Ballons des Vosges, Montagne de Reils, Lorraine i Vosges du Nord savršeni su za planinarenje i botaničke šetnje.

Ljubitelji spa centara mogu uživati u jednom od osam najprijatnijih termalnih centara u regiji : Amnéville-les-Thermes, Bains-les-Bains, Bourbonne-les-Bains, Contrexéville, Morsbronn-les-Bains, Niederbronn-les-Bains, Plombière-les-Bains ili Vittel, gdje osim u korisnom učinku termalne vode, gosti mogu uživati i u brojnih drugim aktivnostima.

Gurmanska destinacija

Regija Grand-Est bogata je izuzetnim kulinarskim naslijeđem. Ovdje se proizvodi šampanjac, pivo i bijela vina međunarodnog renomea. Kuhari i poljoprivredni proizvođači priređuju degustacije kao i časove kuhanja.

JPEG - 23.3 kb
Flammekueche

U tradicionalnim alzaškim restoranima (Winstubs), možete probati regionalne specijalitete : baeckeoffs (janjetina ili junetina sa krompirom i lukom, marinirana tokom noći u bijelom alzaškom vinu u kojem su se natapale bobice smreke), flammekueches (vrsta tanke pice sa vrhnjem, slaninom i lukom, kao i kobasicama, guščjom jetrom i lokalnim sirom Munster). .

JPEG - 12.1 kb
Kouglof

A što se tiče deserta, možete uživati u specijalitetima na bazi šljiva i krušaka, kuglofima sa grožđicama, božićnim medenjacima (bredele) ili poznatim rozim keksima iz Reimsa.

Za više informacija
- web stranica Alsace sur France.fr
- web stranica Champagne sur France.fr
- web stranica Visit French Wine za upoznavanje sa tajnama vina
- Turistički ured regije Alsace
- Turistički ured regije Lorraine
- Turistički ured regije Champagne- Ardenne

Posljednja promjena 22/08/2018

Početak stranice