Regija Grand-Est

Smještena na istoku Francuske, regija Grand Est raspolaže izvanrednim prirodnim i kulturnim naslijeđem u srcu Evrope. Upoznajte ovaj slikoviti mozaik sačinjen od visokih planina i plodnih ravnica, sa brojnim zamkovima, vinogradima i gradovima sa šarenim kućama u bajkovitom ambijentu.

Regija Grand Est sa autentičnom i stogodišnjom tradicijom, posebno je poznata po šampanjcu, bijelom vinu, jelima flammenkueche ili choucroute, šljivama "mirabelles" i čarobnim božićnim tržnicama. Također je poznata i po svojim gradovima umjetnosti i istorije, prekrasnim selima sa drvenim kućama, svojim srednjovjekovnim tvrđavama, gotičkim katedralama, utvrđenim crkvama, čuvenim muzejima i tvornicama kristala i fajanse.

JPEG - 162.5 ko
Regija Grand-Est : Kliknite za povećanje

Tokom boravka u regijama Alsace, Champagne-Ardenne i Lorraine, putnik može otkriti :

Izuzetno istorijsko naslijeđe

  • Alsace : Strasbourg, Colmar i Mulhouse
JPEG - 12.4 ko
Strasbourg

Šarmantni grad Strasbourg, sa svojom poznatom katedralom od roza granita, romantičnim obroncima između Francuske i Njemačke, i svojim kvartom “Mala Francuska”, prvi je urbani centar kojeg je UNESCO uvrstio na listu svjetskog naslijeđa čovječanstva.

Zahvaljujući brzom vozu TGV, iz Pariza se može doći za 2 sata u alzašku prijestolnicu. Zimi obavezno posjetite božićnu tržnicu koja svake godine privuče više od 2 miliona posjetilaca.

JPEG - 51.7 ko
Colmar
Mathias Kess CC by SA

Colmar, kojeg još zovu "Mala venecija", šarmiraće vas svojim šarenim kućama i svojim kanalima. (pročitajte članak o ovom gradu na Furaj.ba). )

U Mulhouseu, gradu vozova, nalazi se jedna od najvećih svjetskih kolekcija istorijskih vozova, počev od parnih mašina do savremenih vozova. Ne zaboravite da je Mulhouse povezan direktnim letom sa Tuzlom !

Ukoliko volite mjesta puna istorije i panorame, zamkovi Haut-Koenigsbourg i Hohlandsbourg su izuzetna turistička mjesta sa spektakularnim pogledom na alzaške pejzaže.

  • Lorraine : Nancy, Metz, i Verdun
JPEG - 8.6 ko
Place Stanislas
Alexandre Prévot CC by SA

U Nancyu se možete diviti baštini bivše prijestolnice regije Lorraine koja datira iz srednjeg vijeka, renesanse i secesije. Posjetite trg Stanislas, svijetsko naslijeđe UNESCO-a, koji svakog ljeta oživljava zahvaljujući zvucima i svjetlima.

Grad Metz oduševiće zaljubljenike u istoriju svojim muzejom Cour d’or gdje se nalazi iznimna arheološka kolekcija.

U blizini Verduna saznaćete više o prvom svjetskom ratu na potresnim istorijskim mjestima

  • Champagne-Ardenne : Troyes, Charleville-Mézières, Sedan, Langres i podrumi šampanjca

U ovog regiji možete posjetiti grad Troyes u kojem se nalazi 10 crkava proglašenih nacionalnim spomenicima i kuće sa drvenom skeletnom gradnjom. Prošetajte tvrđavom u Sedanu i raskošnim trgom Ducale u Charleville-Mezièreu. A u Langresu možete obići impresivne gradske utvrde. I na kraju, obiđite veličanstvene podrume šampanjca u Reimsu, Epernayu i Châlons en Champagne.

JPEG - 106.7 ko
Champagne

Tokom otkrivanja najsvečanijeg pjenušavog vina, Turistički put šampanjca (više od 600 km označenog puta) odvešće vas u obilazak izuzetnih lokaliteta upisanih na listu svjetske baštine čovječanstva. .

Destinacija za odmor i eko-turizam

Grand-Est je također destinacija za eko-turizam. U izuzetnom prirodnom okruženju, ova regija ima mnogo označenih puteva, a prirodni regionalni parkovi Ardennes, Ballons des Vosges, Montagne de Reils, Lorraine i Vosges du Nord savršeni su za planinarenje i botaničke šetnje.

Ljubitelji spa centara mogu uživati u jednom od osam najprijatnijih termalnih centara u regiji : Amnéville-les-Thermes, Bains-les-Bains, Bourbonne-les-Bains, Contrexéville, Morsbronn-les-Bains, Niederbronn-les-Bains, Plombière-les-Bains ili Vittel, gdje osim u korisnom učinku termalne vode, gosti mogu uživati i u brojnih drugim aktivnostima.

Gurmanska destinacija

Regija Grand-Est bogata je izuzetnim kulinarskim naslijeđem. Ovdje se proizvodi šampanjac, pivo i bijela vina međunarodnog renomea. Kuhari i poljoprivredni proizvođači priređuju degustacije kao i časove kuhanja.

JPEG - 23.3 ko
Flammekueche

U tradicionalnim alzaškim restoranima (Winstubs), možete probati regionalne specijalitete : baeckeoffs (janjetina ili junetina sa krompirom i lukom, marinirana tokom noći u bijelom alzaškom vinu u kojem su se natapale bobice smreke), flammekueches (vrsta tanke pice sa vrhnjem, slaninom i lukom, kao i kobasicama, guščjom jetrom i lokalnim sirom Munster). .

JPEG - 12.1 ko
Kouglof

A što se tiče deserta, možete uživati u specijalitetima na bazi šljiva i krušaka, kuglofima sa grožđicama, božićnim medenjacima (bredele) ili poznatim rozim keksima iz Reimsa.

Za više informacija
- web stranica Alsace sur France.fr
- web stranica Champagne sur France.fr
- web stranica Visit French Wine za upoznavanje sa tajnama vina
- Turistički ured regije Alsace
- Turistički ured regije Lorraine
- Turistički ured regije Champagne- Ardenne

Dernière modification : 06/09/2017

Haut de page