Regija Centre-Val de Loire

Smještena jugozapadno od Pariza, regija Centre-Val de Loire je četvrta po veličini u Francuskoj. U njenom središtu, na obalama Loare, nalazi se začuđujuće bogato arhitektonsko, prirodno i ruralno naslijeđe.

PNG - 180.1 ko

Val de Loire je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a njeni brojni i čuveni dvorci nezaobilazni su dio turističkih obilazaka. Osim obilnog naslijeđa francuske istorije, ova regija nudi bogatu i očuvanu prirodu, idealnu za vanjske aktivnosti : biciklo, vožnja kanuom, planinarenje...

Regija Centre-Val de Loire

PNG - 213 ko
La Forteresse de Chinon

Nezaobilazni dvorci Loare

Francuska istorija ostavila je regiji Centre-Val de Loire impresivnu arhitektonsku zbirku : osim vojnim utvrdama, zamkovima nepoznatih vlasnika i kraljevskim imanjima, Loara obiluje riznicama koje vrijedi otkriti.

Ova remek djela nude putovanje u prošlost sve do francuskog srednjovjekovnog plemstva.

Raskošne dvorane ukrašene remek djelima i namještajem iz tog doba, kao i francuski vrtovi, izuzetna su mjesta koja se mogu posjetiti u bilo koje doba godine. Dvorci imaju u ponudi zabavne i interaktivne obilaske s aktivnostima za sve.

Među najpoznatijima nalaze se lovačka palata François I, Château de Chambord, Château d’Amboise, gdje počiva Leonardo da Vinči ili veličanstveni Château de Chenonceau .

PNG - 644.1 ko
Le Chateau de Chambord
PNG - 230.1 ko
Peintre sur les rives de la Creuse

Jedinstveni spoj sa prirodom

Rijeke Loire, Cher et Creuse, okružene su prirodom sa izuzetno očuvanom faunom i florom. Kroz smjenu godišnjih doba, pojavljuju se brojne nijanse ovih rijeka. Područje rijeke Creuse se još zove i Dolina 400 slikara u znak poštovanja umjetnicima koji su nastojali uhvatiti divlju i zavodljivu ljepotu ovih mjesta.

la Cathédrale de Chartres - PNG

Gradovi koji pričaju francusku istoriju

Blois, Chartres, Tours, Bourges, Orléans... Srednji vijek i Renesansa ostavili su gradovima regije Centre-Val de Loire prepoznatljiv arhitektonski pejzaž. Uske popločane ulice, kuće sa drvenim konstrukcijama i katedrale, obećavaju posjetiocima očaravajuće trenutke.

Brojni muzeji oživljavaju bogatu prošlost regije, kao "Noći renesanse" u gradu Tours. U gradu Orléans, posebna počast odaje se Jovanki Orleanki, za njena herojska djela koji su omogućili oslobođenje grada 1429.

Gradovi ove regije poznati su i po sadašnjim kulturnim događajima, kao Bourges, koji organizuje jedan od najvećih muzičkih festivala u Francuskoj : le Printemps de Bourges.

PNG

Raj za nepce

Centre-Val de Loire je prije svega poznat po svojim vinima : Saumur, Chinon, Muscadet... ali ne zaostaje ni po desertima : Forestines iz Bourgesa, orleanski Cotignacs, Palets Solognots kao i neizbježna "tarte tatin", na radost svih gurmana.

Dernière modification : 06/03/2020

Haut de page