Reformska agenda, Evropska Unija, klima : Ambasadorica za BHT1 (4. novembra 2015.) [fr]

Gđa Claire Bodonyi gostovala je u emisiji Euroimpuls, na kanalu državne televizije BHT1.

Euroimpuls - JPEG
U razgovoru sa Enesom Musabašićem, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, odgovarala je na pitanja o izazovima pred Bosnom i Hercegovinom na putu evropskih integracija.

Gđa Claire Bodonyi podsjetila je da su julu svi nivoi vlasti i sve stranke usvojili reformsku agendu. Ova agenda je prevenstveno u korist svih građana Bosne i Hercegovine. Evropska unija i njene države članice danas očekuju konkretne rezultate ovih reformi kako bi Bosna i Hercegovina mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

EU očekuje i uspostavu mehanizma za koordinaciju između države i entiteta u Bosni i Hercegovini kako bi se dijalog sa EU vodio jednim glasom, kao i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Infografika : COP21, Šta je to ? - JPEGAmbasadorica je govorila i o Samitu o Klimi (COP 21), koji počinje 30. novembra u Parizu. Francuska i Evropska unija su posebno mobilisane u pripremi ovog skupa ključnog za planetu.

Ovaj samit biće važan i za Bosni i Hercegovinu, zemlju koja je ranjiva zbog ekstremnih klimatskih promjena kao što su poplave i suše.

Integralna verzija emisije na portalu mreže BHRT

Posljednja promjena 25/11/2015

Početak stranice