Razgovor sa Harisom, studentom na Univerzitetu u Sarajevu i učesnikom u programu LabCitoyen (juli 2018.) [fr]

Haris studira savremenu književnost na Univerzitetu u Sarajevu. Zahvaljujući odličnom poznavanju francuskog jezika, odabran je za učestvovanje u programu LabCitoyen 2018. Ovaj seminar, u organizaciji Francuskog instituta, održao se u Parizu od 1. do 9. jula 2018. na temu : "Obrazovanje i ljudska prava".

JPEG - 918.8 kb
Haris Dudević

Seminar se u potpunosti održao na francuskom jeziku. Zašto ste odlučili naučiti taj jezik?

Oduvijek mi se sviđaju jezici, a posebno francuski. Na žalost, nisam imao priliku za učenje francuskog jezika u osnovnoj i srednjoj školi. Tako da sam počeo na fakultetu, nakon završene srednje zubotehničke škole.

Kako ste saznali za ovaj program?

Saznao sam zahvaljujući mom profesoru književnosti. Odmah mi se svidjela ta ideja da nešto naučim i da prenesem svoja znanja. Još k tome, ovogodišnja tema Obrazovanje i ljudska prava je nešto što mi je jako bitno i što me inspiriše. Tako da sam se odlučio prijaviti...

......i izabrani ste za učestvovanje u šestom izdanju programa LabCitoyen. Kako je sve izgledalo?

Ove godine, LabCitoyen se održao od 1. do 9. jula 2018. u Parizu i okupio je šezdeset mladih iz cijelog svijeta.

Imali smo priliku, kroz raznovrstan program, obraditi različite teme kao pristup obrazovanju, rodna jednakost, inovativni obrazovni instrumenti, učenje o ljudskim pravima, sport i obrazovanje, borba protiv nejednakih mogućnosti, borba protiv nepismenosti i edukacija o medijima.

Bilo je više ciklusa sa predavanjima, grupnim radionicama, postavljali smo pitanja, davali smo odgovore… bilo je puno interakcije! Od prvog dana, morali smo razmišljati o tematici za 2018. godinu. Nakon posjete sjedištu UNESCO-a, svaki učesnik je imao priliku da se predstavi i da predstavi društveni kontekst svoje zemlje, kao i svoj lični projekat. Bio sam prijatno iznenađen kad sam vidio da svi ti ljudi imaju tačno definisane programe, a neki su ih već i započeli.

LabCitoyen - JPEG

Šta vam je donijelo ovo iskustvo?

Ovo iskustvo mi je puno donijelo, kako na ličnom tako i na intelektualnom planu. Biti u Parizu, u potpunosti živjeti 8 dana u tom okruženju, omogućilo mi je da govorim samo francuski jezik i da bolje otkrijem taj grad i francusku kulturu.
Ali LabCitoyen je u isto vrijeme i iskustvo koje favorizuje otvaranje duha. Ova jedinstvena sedmica je bila prilika da razmijenimo mišljenja, na francuskom jeziku, o različitim temama sa mladim Kinezima, Japancima, Amerikancima i Francuzima i da otkrijemo mnoštvo različitih kultura.

Da li će vam ovo iskustvo biti korisno?

Da! Zaista mi se svidjelo što sam stupio u kontakt sa drugim osobama na LabCitoyenu i izgradio svoju međunarodnu mrežu.
Osim toga, trenutno realizujem projekat iz područja obrazovanja zajedno sa francuskim, srpskim i hrvatskim prijateljima koje sam upoznao na ovom seminaru.

Koji savjet biste dali mladim Bosancima koji bi željeli učestvovati na narednom izdanju?

Prijavite se! Ovo je jedinstvena šansa da se upoznate sa interesantnim ljudima i tematikom. Otvorite duh, jer ćete na taj način moći prihvatiti svo to bogatstvo. Samo naprijed, ovo je jedno jako lijepo iskustvo!

Nešto za kraj?

Bilo je toliko interesantnih tema. Ne bi bila loša ideja produžiti trajanje programa.

Posljednja promjena 10/04/2019

Početak stranice