Razgovor ambasadora sa rektorom Univerziteta u Sarajevu

JPEG
Ovim razgovorom podsjetili su se na veze koje ujedinjuju Francusku i Bosnu i Hercegovinu pogotovo u okviru komemoracija koje rektor organizuje u 2012. godini u cilju obilježavanja 20 godina od početka sukoba koji su uzdrmali Balkan. Rektor je predstavio bogat i raznovrstan program na temu pamćenja i pomirenja koji je započeo 21. marta predstavljanjem djela o ratnim zločinima američkog autora Davida Scheffera.

Susret se nastavio razgovorom o obnavljanju sporazuma između Univerziteta Pariz VIII, razvoju istraživanja koji bi trebao omogućiti početak programa razmjene između mladih naučnika iz Francuske i Bosne i Hercegovine (partnerstvo Hubert Curien kojeg Francuska i Bosna i Hercegovina sufinansiraju), kao i o povećanju broja ambasadinih stipendija za sva naučna područja.

Pitanje promovisanja francuskog jezika u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom je također bila tema ovog razgovora, kao i aktivnosti koje su zajednički organizovale Francuska ambasada i Univerzitet povodom francuske sedmice održivog razvoja koja će se održati tokom prve sedmice mjeseca aprila.

U razgovoru je također spomenuta zajednička organizacija ljetnih škola koje će doprinijeti jačanju veza među studentima.

Posljednja promjena 20/10/2016

Početak stranice