Putovanje u Bergerac učenika dvojezičnog frankofonog razreda Gimnazije Mostar (2.-8. april 2017.) [fr]

U okviru lingvističke saradnje, učenici Gimnazije Mostar boravili su u Bergeracu, uz podršku Francuske ambasade i Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.

Već skoro deset godina, redovno se organizuje razmjena učenika između Gimanzije Mostar i škole Maine de Biran iz Bergeraca uz podršku Francuske ambasade i Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja zvanično je uspostavljena 2011.

Nakon što su ugostili francuske učenike u novembru 2016. godine, 11 učenika frankofonog dvojezičnog razreda Gimnazije u Mostaru, u pratnji zamjenika direktora Harisa Idriza i profesorice francuskog jezika Nore Sidhoum, boravili su u Bergeracu od 2. do 8. aprila 2017.

Delphine Couly-Bin-Mohd-Daud, profesorica njemačkog jezika, i Philippe Mallard, profesor istorije i geografije u gimnaziji Maine de Biran, organizovali su ovo putovanje kao i brojne aktivnosti.

Prvi dan je protekao u posjeti sa vodičem Sylvie Carpentier, kulturnom saradnicom Opštine Bergerac. Učenici su posjetili najsimboličnija mjesta u gradu, kao što je muzej Costi gdje su mogli vidjeti 60 savremenih skulptura u bronzi i gipsu koje su zatim reproducirali.

Nakon ovih aktivnosti, mostarski učenici pridružili su se svojim francuskim drugovima na poslijepodnevnim časovima, što je za njih bila prilika da se upoznaju sa drugačijim školskim sistemom.

Tokom boravka organizovano je i nekoliko izleta. Mostarski učenici i njihovi francuski drugovi obišli su arhitektonsku i istorijsku baštinu grada Bordeaux, i kupili nekoliko suvenira u slavnoj ulici Sainte-Catherine.

Posjetili su također gradić Beynac i njegovu utvrdu iz XII stoljeća koja dominira Dordognom, i na kraju pećinu Lascaux IV koju je 2016. svečano otvorio François Hollande. Učenici su na ovom mjestu mogli vidjeti pećinske crteže kromanjonaca od prije skoro 20 000 godina.

Posjeta je okončana prijemom u opštini u čast učenika iz Mostara.

Posljednja promjena 14/04/2017

Početak stranice