Prvi čas francuskog jezika na Sveučilištu u Mostaru (13. oktobar 2016.) [fr]

Studenti Sveučilišta u Mostaru od sada mogu učiti francuski jezik. Ambasadorica je uzela učešće u prvom času i potpisala je sporazum o partnerstvu na području kulture, razmjene studenata i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

U četvrtak 13. oktobra, francuska ambasadorica je za tridesetak studenata otvorila prvi čas francuskog jezika u univerzitetskoj 2016.-2017. godini.

Čestitala je studentima na njihovom izboru. Francuski jezik je svjetski jezik koji otvara vrata ka ostvarivanju međunarodnih karijera. U trenutku kada je Bosna i Hercegovina predala zahtjev za članstvo u Evropsku uniju, poznavanje francuskog jezika pruža dodatne mogućnosti na ovom polju. I najzad, francuski jezik je jako tražen u Hercegovini u poslovima vezanim za turizam.

Ovaj program učenja francuskog jezika uveden je u okviru sporazuma o saradnji između Ambasade Francuske i Sveučilišta u Mostaru, a u skladu sa protokolom potpisanim u martu 2006. između Vlade Republike Francuske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Sporazum jača univerzitetsku saradnju na nekoliko područja : kultura, mobilnost studenata, poljoprivredno-prehrambeni sektor. Na ovaj način, Francuska će olakšati studentima Sveučilišta u Mostaru pristup informacijama u vezi sa studiranjem u Francuskoj i stipendijama koje dodjeljuje francuska vlada.

Vanjski linkovi :
Članak objavljen na studentskom portalu Treci.ba
Članak objavljen na portalu Bljesak.info

Posljednja promjena 18/10/2016

Početak stranice