Projekti francuske ambasade za obilježavanje stogodišnjice

Pont latin ou "Princip" - JPEG

Francuska radi na obilježavanju stogodišnjice zajedno sa ostalim evropskim zemljama koje su angažovane na ovom projektu. Francuska ambasada koja je odmah predstavila svoje projekte svim predstavnicima vlasti u BiH, pridužuje se, bilo o kojem projektu da se radi, stručnim akterima iz BiH i iz ostalih zemalja, najčešće iz EU, koji su zainteresovani za obilježavanje. S tim povodom osnovana je fondacija Sarajevo srce Evrope u koju su se uključile, uz njene partnere od samog početka Francuske i grada Sarajeva, Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Italija, Španija uz podršku Evropske unije.

 Vijećnica (ancienne mairie et bibliothèque en cours de restauration) - JPEG

Ovo obilježavanje će dotaknuti različita područja : kultura, istorijske debate, sjećanje i sport, jer sport ujedinjuje, a u 2014. godini se obilježava i tridesetogodišnjica Zimskih olimpijskih igara. Svaki od navedenih aktera podržava izvjestan broj projekata koji su mu svojstveni.

Bâtiment emblématique du musée des XIVe Jeux olympiques, la villa Mandić (rue Petrarkijina), qui abrita le consulat des Etats-Unis d'Amérique avant 1984 - JPEG

U tom okviru, Francuska promoviše i podržava, uz fondaciju Sarajevo Srce Evrope, slijedeće projekte :

  • 1) snimanje filma Mostovi Sarajeva , projekat koji okuplja desetak režisera, s namjerom da se predstavi na Kanskom festivalu (promotori su Cinétévé i Sarajevo Film Festival) ;
  • 2) obnova simboličke zgrade muzeja XIV. Zimskih olimpijskih igara, veličanstvene vile Mandić, u kojoj je prije 1984. godine bio smješten konzulat SAD-a, a koja je nažalost, teško oštećena u aprilu 1992. ;
  • 3) velika biciklistička trka Sarajevo Grand Prix, u saradnji sa Tour de Franceom, Sarajevom i Istočnim Sarajevom, Biciklističkim savezom BiH, održaće se 22. juna 2014. u prisustvu pobjednika Tour de Francea.

Francuska također učestvuje u projektu koncerta Bečkog filharmonijskog orkestra u Vijećnici u koprodukciji sa francuskom državnom televizijom France Télévisions, 28. juna 2014., a u saradnji sa BHRT-om i njemačkim kanalom ZDF-om.

Osim već navedenog, ambasada Francuske će, uz podršku Francuske misije za obilježavanje stogodišnjice :

(spisak nije konačan)

  • 1) podržati nekoliko glavnih francuskih medija, među kojima su Radio France (koji uključuje France Inter i France Culture) i francusko njemački kanal Arte, koji će prenosti debate od 23. do 28. juna 2014. : 28. juna, France Culture će prenositi 24 sata bez prestanka i uživo iz Sarajeva ; 27. juna, France Inter će tokom cijelog dana emitovati emisije realizovane uživo iz Sarajeva ; u junu, Arte će prikazati dva velika dokumentarca o Sarajevu (« gradu simbolu konflikta u XX. stoljeću ») ; biće pozvani i mediji iz BiH i iz regije ;
  • 2) podržati organizaciju Praznika muzike u Bosni i Hercegovini, 21. juna 2014. i u danima prije i poslije ovog datuma, u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, između ostalih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Napomenimo da sva udruženja i organizacije iz BiH mogu ponuditi svoje projekte i zatražiti podršku delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Emblème de la République française utilisé en 1914 - JPEG

Posljednja promjena 22/11/2013

Početak stranice