Prezentacija programa obilježavanja stogodišnjice 1. svjetskog rata (8. april 2013.)

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini, g. Roland Gilles, gradonačelnik Sarajeva, g. Ivo Komšić i predsjednica Fondacije Sarajevo, srce Evrope , gđa Jasmina Pašalić, predstavili su 8. aprila 2013.godine, u prisustvu g. ambasadora Željka Jerkića, iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i direktora Olimpijskog muzeja u Sarajevu, gospodina Edina Numankadića, program kulturnih, komemorativnih, intelektualnih i sportskih manifestacija kao i projekata previđenih za mjesec juni 2014.g. koji će obilježiti stogodišnjicu Prvog svjetskog rata.

2014.godine biće obilježeno i trideset godina od Zimskih olimpijskih igara.

Mediji su tom prilikom upoznati sa :

- sporazumima koje su potpisali Grad Sarajevo, francuska ambasada i Francuska misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, u cilju podrške za organizaciju kulturnih, komemorativnih i sportskih događaja koji će prenositi poruku pomirenja i mira izvan granica;

- posebnom strukturom : Fondacija Sarajevo, srce Evrope , koju su osnovale Francuska i Grad Sarajevo, uz podršku Evropske Unije, koja će okupiti domaće i međunarodne aktere koji to budu željeli ;

- događajima velikog međunarodnog odjeka, posebno u periodu od 21. do 28. juna 2014., koji će ujediniti bosanskohercegovačke i međunarodne organizme i pojedince, u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Ciklus manifestacija Sarajevo, srce Evrope, realizovaće naročito inicijative Grada Sarajeva, Sarajevo Film Festivala, Jazz Festa Sarajevo, Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi , Centra André Malraux, Udruženje Vive le Talent i Sarajevska zima. Goethe-Institut i Britanski savjet biće takođe uključeni u ove manifestacije tokom juna 2014.

Projekat Sarajevo, srce Evrope predviđa i produkciju jednog filma, Mostovi Sarajeva , kojeg će apraviti francuska kompanija Cinétévé.

Kampanja za komunikaciju će se voditi u partnerstvu sa France Télévisions, Arte i Radio France.

21. do 28. juna 2014.g., u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini održaće se više izložbi i koncerata kao i istorijskih i naučnih skupova, velika Biciklistička utrka u partnerstvu sa Tour de France a biće obnovljena i reprezentativna zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Prikaz prezentacije programa manifestacija u junu 2014.godine u emisiji Euroimpuls od 10. aprila 2013. (kanal BHT1, Državna televizija Bosne i Hercegovine, autora Enesa Musabašića) u kojoj učestvuju ambasador Roland Gilles, gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, i predsjednica Fondacije Sarajevo, srce Evrope, Jasmina Pašalić.

Više u reportaži portala Klix.ba (8. april 2013.)

Članak novinarke Danke Savić u reviji Slobodna Bosna (8. april 2013.)

Depeša agencije Anadolija (8. april 2013.)

Članak objavljen na portalu Federalne televizije (8. april 2013.)

Članak na portalu doznajemo.com (8. april 2013.)

Članak na portalu sutra.ba (8. april 2013.)

Članak na portalu gradske uprave Sarajeva (8. april 2013.)

Posljednja promjena 03/05/2013

Početak stranice