Prezentacija centra CITEPA o zagađenju zraka i izazovima klimatskih promjena (4. marta 2020.) [fr]

U srijedu, 4. marta 2020., francuska ambasada u Bosni i Hercegovini organizovala je u prostorijama Euro Info Centra u Sarajevu prezentaciju i raspravu oko okolišnih tema, konkretnije u vezi sa pitanjima zagađenja zraka i izazovima klimatskih promjena.

G. Boutang, direktor Tehničkog centra za atmosfersko zagađenje i klimatske promjene (CITEPA), predstavio je aktivnosti svog neprofitnog naučnog udruženja, državnog operatera koji radi u sklopu Ministarstva ekološke i solidarne tranzicije.

Ovo francusko udruženje provodi tehničke i ekonomske studije iz područja energije, industrije, prometa, otpada, poljoprivrede, korištenja zemljišta, promjene korištenja zemljišta i šumarstva. Također može se raditi o stručnim edukacijama kao i o tehničkoj podršci firmama i regionalnim i državnim upravama (tehnička ekspertiza, procjene, revizije itd.), ali i određenim stranim upravama.

Nakon uvoda njegove ekselencije francuskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Guillaumea Roussona, prezentaciju aktivnosti CITEPA-e vrlo su pažljivo pratili učesnici iz različitih uprava koji rade na ovim pitanjima na različitim nivoima vlasti Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje djeluju u oblastima zaštite okoliša, odnosno preciznije, zagađenja vazduha.

Stručni učesnici su zatim razgovarali s direktorom CITEPA-e o određenim problemima koja postoje u Bosni i Hercegovini, a ovaj kontakt je još jednom potvrdio interes za predstavljenu francusku ekspertizu i otvorio put za daljnju saradnju. Ručak i potom individualni sastanci pojedinih učesnika i predstavnika CITEPA-e u Francuskom institutu BiH omogućili su nastavak razgovora i razmatranje naučnih i savjetodavnih budućih odnosa.

Posljednja promjena 24/03/2020

Početak stranice