Presuda Radovanu Karadžiću – izjava Francuske (20. mart 2019.) [fr]

Glasnogovornik Ministarstva za Evropu i vanjske poslove iznio je stav o presudi koju je donio Mehanizam za međunarodne krivične sudove u slučaju Karadžić.

Tekst izjave :

Mehanizam za međunarodne krivične sudove izrekao je 20. marta 2019. konačnu doživotnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.) koji je odnio više 100 000 života i raselio 2,2 miliona ljudi.

Francuska pozdravlja hrabrost žrtava i svjedoka koji su svjedočili pred međunarodnim krivičnim sudovima. Ona ne zaboravlja poginule u opsadi Sarajeva, uslove u kojima su držani zarobljenici, silovanja koja su masivno korištena kao ratno oružje, etničko čišćenje, hiljade žrtava genocida u Srebrenici u julu 1995., brojna lica žrtve prisilnog nestanka.

Kao što je više puta podsjetilo Vijeće Evropske unije, neophodno je da svim odgovornim za najteže zločine počinjene na zapadnom Balkanu bude suđeno, kako bi se zemlje ove regije mogle okrenuti budućnosti. Francuska je angažovana u borbi protov nekažnjivosti u cijelom svijetu, i poziva sve države da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim krivičnim sudovima i poštuju njihove odluke.

Posljednja promjena 21/03/2019

Početak stranice