Pres konferencija povodom pokretanja projekta Sarajevo dočekuje Veliki Pariz (6-9. septembar)

JPEG

G. Roland Gilles francuski ambasador i G. Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, 12.aprila predsjedavali su konferencijom za štampu povodom pokretanja projekta „Sarajevo dočekuje Veliki Pariz”, kojeg je osmislio G. Jean-François Doulas, francuski arhitekta.

U svom uvodnom govoru G. Šahović, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj, predstavio je projekat koji ima za cilj da od Sarajeva napravi „Davos arhitekture i urbanizma”. Izbor Sarajeva se nametnuo zato što ovaj grad želi da bude most između dvije civilizacije.
JPEG
U svom izlaganju, francuski ambasador je istakao da se radi o projektu za budućnost i da je urbanizam opća disciplina koja se bavi svim aspektima važnim za građane.

Gradonačelnik Sarajeva je, sa svoje strane, naglasio da je njegov grad ponosan što će biti domaćin takvom skupu : „Ovo je veliki poklon mom gradu”. G. Behmen želi da se ovaj dogadaj tradicionalno održava svake druge godine. Gradonačelnik je takođe spomenuo i manifestacije koji se pripremaju zajedno sa francuskom ambasadom u svrhu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Veoma brojne institucije, francuska preduzeća kao i prestižna imena iz francuske arhitekture i urbanizma uzeće učešća u različitim radionicama tokom ove manifestacije.

Posljednja promjena 20/10/2016

Početak stranice