Predstavljanje stipendista 2020./2021.: Ines iz Mostara [fr]

Ines je zaljubljenik u didaktiku. Zahvaljujući stipendiji francuske vlade, trenutno je na prvoj godini mastera iz francuske didaktike na Univerzitetu u Poitiersu.

JPEG

 • Možete li se predstaviti?

Zovem se Ines Brekalo, imam 26 godina i dolazim iz Mostara. Završila sam prvi ciklus studija na odsjeku za romanistiku, smjer Francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Zahvaljujući razmjeni studenata Erasmus+, peti semestar sam provela na Univerzitetu Paris 8. Trenutno sam na prvoj godini master studija na Univerzitetu u Poitiersu, gdje studiram Didaktiku francuskog jezika.

 • Zašto ste odabrali ovo studijsko područje?

Smatram da je obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini potrebno mijenjati i unaprjeđivati u svrhu postizanja što boljih rezultata učenika. Svjesni smo da se učenicima ne daje dovoljno prostora za kritičko razmišljanje. Zadatak učenika je da reproducira napamet naučeno da bi dobio dobru ocjenu. Razlog zbog kojeg sam odabrala ovaj studij je da naučim kako da svoje buduće časove francuskog jezika učinim zanimljivim, interaktivnim i drugačijim.

 • Zašto ste odlučili studirati u Francuskoj?

Za vrijeme Erasmus+ razmjene, u razgovoru sa profesoricom na Parisu 8 sam otkrila da postoji mnogo različitih smjerova koji se tiču francuskog jezika i krenula u istraživanje onoga što nudi studij u Francuskoj.

Didaktika je nešto u čemu sam se pronašla i što sam odmah zavoljela. Ispiti na kraju prvog semestra u Poitiersu iziskivali su mnogo rada i istraživanja, ali sam iskreno uživala u čitanju članaka, pisanju osvrta na iste, te kreiranju različitih časova za učenike francuskog jezika. Presretna sam što sam na ovom studiju i mogu da kažem da radim i učim ono što volim.

 • Kako ste saznali za stipendiju francuske vlade?

Po završetku prvog ciklusa, postala sam dio Francuskog instituta u Mostaru zahvaljujući kojem sam saznala i za stipendiju francuske vlade.

 • Šta ste znali o Francuskoj prije dobijanja stipendije francuske vlade?

Zahvaljujući Erasmusu, znala sam već mnogo toga o izvođenju nastave, sistemu ocjenjivanja, načinu kako funkcioniše zdravstveno osiguranje i slične stvari, te mi je samim tim bilo lakše da se odvažim i prijavim za stipendiju francuske vlade.

Ipak, svaki grad je drugačiji, ali obrazovni sistem i administracija rade na istom principu u cijeloj zemlji i sva prethodna znanja uveliko olakšavaju boravak ovdje.

 • Postoje li neke francuske ličnosti kojima se divite?

Mnoge su francuske ličnosti vrijedne divljenja, ali bih istakla tri žene koje su toliko drugačije, a opet su sve na svoj način hrabro i odvažno koračale putem promjene:

 • Jeanne d’Arc koja je ubijena dok je rame uz rame s muškarcima branila i oslobađala Francusku,
 • Simone de Beauvoir koja je 1949. napisala djelo koje je i dan danas uporište feminizma
 • Coco Chanel koja je žene oslobodila korzeta i stvorila modne predmete koje i danas nosimo!
 • Šta očekujete od boravka u Francuskoj?

Moje francusko iskustvo još uvijek traje i trudim se da uživam u svakom danu boravka ovdje. Svoj boravak ovdje pamtiti ću najviše po ljudima. Po gospođi koja radi na portirnici našeg doma, koja je uvijek nasmijana i koja je već drugi put kad sam došla da preuzmem nešto znala moje ime! Po mojim profesorima koji su mnogo ljubazni i uvijek dostupni za nas. Koji su tu da nas nešto nauče, ali koji su prije svega ljudi i koji brinu čak i o našem zdravlju. Koji nas uvijek bodre i spremni su da nam pomognu i olakšaju put do uspjeha.
Došla sam ovdje u vrijeme pandemije i u prvom semestru sam bila jedini strani student na godini. Moje kolege su me prihvatile kao jednu od njih i neizmjerno sam im zahvalna što se ni u jednom jedinom trenutku nisam osjećala kao stranac među njima.

 • Šta biste željeli raditi nakon studija?

Iako je to još uvijek malo daleko, zaljubljena u didaktiku, negdje potajno maštam o tome da upišem doktorski studij vezan za ovu oblast.

 • Posljednje pitanje: Imate li savjete za studente iz Bosne i Hercegovine koji bi željeli studirati u Francuskoj?

Studirati u Francuskoj je iskustvo koje ću zauvijek da pamtim i od srca vam želim da se i vi odvažite na ovaj korak i da uspijete u svemu što ste sebi zacrtali. Francuska je zemlja mogućnosti, prelijepih pejzaža, historijskih znamenitosti i arhitekture koja oduzima dah.

Ako vas plaši dolazak u Francusku, znajte da je najstrašniji od svega baš taj strah koji nam ne da da pokušamo. Ako sumnjate u sebe i mislite da niste dovoljno dobri, jeste! Ne dajte da vam iko kaže drugačije. Vjerujte u sebe i pokušajte, možda se iznenadite koliko znate i koliko možete!

Informacije o ovoj stipendiji dostupne su na stranici Campus France, a divna predstavnica Campus Francea u Francuskom institutu svima nama je velika podrška i znat će da odgovori na sva vaša pitanja.


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Informišite se kod predstavnika ureda Campus France : campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 19/02/2021

Početak stranice