Predstavljanje stipendista 2019./2020.: Damir, doktorant na elektrotehnici [fr]

Damir je inžinjer elektrotehnike iz Zenice. Zahvaljujući stipendiji francuske vlade, nastaviće svoje studije u Francuskoj.

JPEGMožete li nam reći nešto o sebi?

Zovem se Damir Androšević, imam 39 godina. Rođen sam u Zenici, u Bosni i Hercegovini, ali sada živim i radim u Sarajevu. Završio sam elektrotehnički fakultet u Sarajevu, i stekao naziv inžinjer elektrotehnike što odgovara nivou mastera.

Zašto ste izabrali Francusku za nastavak studija?

Francuska je izvrsna na području okolišnog razvoja. Francuski stručnjaci su ostvarili veliki napredak u smanjenju zagađenja u svojim gradovima, i mislim da ću znanje koje steknem iz njihovih iskustava moći primijeniti u Bosni i Hercegovini i drugdje.
Imao sam priliku posjetiti Francusku u dva navrata, i oduševljen sam njenim napretkom, uspjesima, istorijom i kulturom. Jako mi se svidio boravak tamo. Francuski jezik mi je fascinantan, i sjećam se da sam bio iznenađen, jer sam mogao razumijeti francuski zahvaljujući znanju engleskog, njemačkog i latinskog. Nakon toga počeo sam učiti francuski, a nadam se da ću ga usavršiti studirajući u Francuskoj.

Možete li nam kratko predstaviti temu vašeg doktorata? Koliko će studiranje u Francuskoj doprinijeti vašem projektu?

Bosna i Hercegovina je zemlja u razvoju, i u proizvodnji struje i toplote dominiraju fosilna goriva, prije svaga domaći ugalj. To je razlog izrazito velikom zagađenju u većini urbanih područja. S druge strane, Bosna i Hercegovina raspolaže različitim prirodnim resursima koji mogu omogućiti korištenje energije koja nije štetna za okolinu, kao hidroelektrane, sunčeva i vjetroenergija. Međutim, moramo pokušati izbjeći i ublažiti okolišne, socijalne i ekonomske posljedice korištenja obnovljivih energija za osobe čiji život ovisi od proizvodnje energije putem termocentrala. Ekonomski i socijalni uticaj ove tranzicije često je korišten kao argument za odgađanje ili izbjegavanje tranzicije ka zelenim i obnovljivim izvorima energije. Prikladno i argumentovano objašnjenje pokrijepljeno činjenicama neophodno je kako bi donosioci političkih odluka i bh. društvo krenuli naprijed. Francuska je među zemljama koje predstavljaju avangardu u energetskoj tranziciji, i nadam se da ću o tome učiti od najboljih francuskih stručnjaka.

Kako ste saznali za stipendije francuske vlade?

Supruga mi je govorila o tome, i pomislio sam da bi to mogla biti jedinstvena prilika za mene.

Šta ste znali o Francuskoj prije stipendije ?

Uvijek me je interesovala francuska istorija i kultura, ali isto tako i francuski doprinos filozofiji, pravu, inženjerstvu i nauci. Puno sam putovao sa suprugom, ali kada smo posjetili Francusku, naročito Pariz, odmah sam znao da je Francuska moje omiljeno mjesto – lijep spoj istorije, kulture i savremenih dostignuća.

Posljednja promjena 23/07/2019

Početak stranice