Predstavljanje stipendista 2018./2019. : Mario i Institut za proučavanje vinograda i vina [fr]

Mario (22) je iz Mostara i bivši je učenik dvojezičnog frankofonog razreda Gimnazije Mostar. Trenutno je na trećoj godini Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a master studij iz enologije odlučio je nastaviti u Bordou, prijestolnici vina.

Mario Čule

Studiraćete enologiju, odakle interes za ovo područje?

Kao dijete, često sam boravio u kući na selu. I dalje se volim tamo vraćati i baviti se pomalo vrtlarstvom. Moj otac je posjedovao vinograd i prenio mi je interes za agrikulturu. San mi se ostvario kada sam dobio pozitivan odgovor iz Instituta za proučavanje vinogarda i vina iz Bordoa, prijestolnice vina, gdje ću pripremati master iz enologije.

Zašto ste odlučili studirati u Francuskoj?

JPEG - 75.7 kb
Une vigne
Creative Commons

Šta vam prvo padne na pamet kad pomislite na Francusku? Vino. Moja namjera da jednog dana studiram enologiju u Francuskoj, bila je logični slijed.

Francuski sam naučio u gimnaziji, radio sam na različitim projektima i učestvovao u školskim razmjenama sa Francuskom. Jako sam bio predan tome, i sav taj rad mi je omogućio da bolje razumijem francusku kulturu, i zašto je za mene dobra stvar da studiram u Francuskoj.

Kako ste saznali za stipendije francuske vlade?

Pošto sam bio učenik frankofonog dvojezičnog razreda u Mostaru, imao sam dosta raznih mogućnosti. Jedna od njih je i studijska stipendija koja je savršeno odgovorala onome što sam htio. Više osoba me je ohrabrilo da se prijavim.

JPEG - 89.3 kb
Place de la Bourse - Bordeaux
Creative Commons

Dakle, i prije ove stipendije, dobro ste upoznali Francusku?

Već sam upoznat sa francuskim jezikom, kulturom i gastronomijom. Međutim još toliko toga moram otkriti! Ovo će biti prvi put da sam živim u inostranstvu i biće interesantno integrisati se u francusko društvo.

Šta biste savjetovali bh. studentima koji žele studirati u Francuskoj?

Mojoj generaciji studenata mogu samo reći da mi je žao što sam propustio druge prilike ove vrste. Ali sve što sam do sada ostvario omogućilo mi je da se izgradim kao osoba, i sva moja iskustva, i dobra i loša su me obogatila. Kao zaključak, rekao bih da ova stipendija predstavlja "potvrdu" svega onoga što sam napravio do sada. Također, ovo mi je prilika za novi početak, za neki novi pravac u mom životu. Nemojte se bojati velikih snova, jer vrijedite više nego što to mislite!

Restoran Romanca u Mostaru čiji je vlasnik vaš otac, organizuje već 2 godine događaj "Goût de France/Good France". Šta to predstavlja za vas?

«Okus Francuske» je bila nova prilika za mene da sarađujem sa nekom francuskom institucijom. Zahvaljujući ovom događaju, zvanice su imale priliku upoznati se sa francuskom kuhinjom i probati nešto novo. Također, francuski ambasador i osoblje iz ambasade upoznali su Mostar i hercegovačka vina, što je omogućilo da se istakne ova regija.

Posljednja promjena 10/07/2018

Početak stranice