Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Samira, doktorat iz obnovljive energije [fr]

Samira je diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu, a stipendiju je dobila za doktorat na Univerzitetu Rennes 2 u Francuskoj


U cilju što boljeg informisanja o studiranju u Francuskoj, studenti također mogu učestvovati na Sajmu francuskih univerziteta koji će se održati 30. oktobra u Sarajevu (od 10 do 15 sati, Ekonomski fakultet)
Sajam francuskih univerziteta 2017. - JPEG

Samira živi u Sarajevu, a radi kao operativni menadžer za jednu indijsku kompaniju u Bosni i Hercegovini.

S diplomom mastera iz geografije, odlučila je raditi doktorat iz područja obnovljive energije, za šta je dobila stipendiju francuske vlade koju dodjeljuje Francuska ambasada u Sarajevu.

Samira, boursière 2017-2018 - JPEG

Zašto ste odabrali doktorat iz obnovljive energije?

Samira: Već sam posvetila studij i master ovoj tematici, htjela bih produbiti svoja istraživanja. Posebno me interesuju mogućnosti za obnovljivu energiju u BiH: sunčeva, energija vjetra itd. Ovdje je još uvijek slabo razvijeno istraživanje na ovom polju. Sigurno ću biti prva koja piše tezu na tu temu!

Gdje ćete biti u Francuskoj?

JPEG - 188.6 kb
Rennes
Credit photo : Nicolas Vollmer

Samira: Istraživanje ću raditi u laboratoriji ESO (Espaces et sociétés), koja pripada Univerzitetu Rennes 2, na zapadu Francuske.

Kako ste čuli za francuske stipendije?

Samira: Sasvim slučajno! Krajem 2016. godine, gledala sam na internetu kakve su mi mogućnosti za doktorat, i naišla sam na oglas za stipendije objavljen na stranici Francuske ambasade.

Prijavila sam se, mada općenito izbjegavam oglase za stipendije u BiH jer nisu dovoljno transparentni. Nisam očekivala čak ni odgovor, međutim u januaru 2017., dobila sam e-mail kojim su me obavijestili da sam dobila stipendiju. Nisam mogla vjerovati!

Poznajete li već Francusku?

Samira: Pošto sam geograf, već sam znala neke stvari. A naročito to da je Francuska pionir u obnovljivoj energiji, a najnaprednija je u morskoj energiji. Iz tog razloga, smatram da je Francuska savršena prilika za mene. Mogla sam ići u druge zemlje sa programom Erasmus, ali nisu imali ono što tražim.

Kako ćete se snaći sa francuskim jezikom?

Samira: Još nikad nisam bila u Francuskoj, i ne govorim francuski jezik. Studiraću i pisati tezu na engleskom, ali zaista želim naučiti francuski da mogu čitati knjige i publikacije na tom jeziku. Biće teško, ali nadam se da ću za šest mjeseci naučiti osnovne stvari. Najteže će mi ići izgovor!

Šta želite raditi nakon doktorata? Eoliennes - JPEG

Samira: Zaista bih željela raditi u Bosni i Hercegovini sa kompanijama koje razvijaju obnovljivu energiju. Trenutno ih ima jako malo : našla sam svega tri. Nadam se da će moja teza doprinijeti da se stvore nove mogućnosti u ovom sektoru.

Šta biste savjetovali bh. studentima koji bi htjeli studirati u Francuskoj?

Samira: Ohrabrujem ih da to učine. Studiji u Francuskoj imaju nekoliko prednosti :
- Kvalitetniji su, sa diplomama priznatim u cijeloj Evropi.
- Francuska također daje mogućnost za bolju specijalizaciju. Npr. što se tiče mog područja, u BiH se može samo općenito studirati geografija. U Francuskoj se može birati između klimatologije, hidrologije, meteorologije itd.
- Studiji u Francuskoj su transparentiji i jednaki su za sve. Cijene su iste za francuske i strane studente. A studij je i jeftiniji! U Francuskoj, školarina za jednu godinu doktorata iznosi samo 700 eura.


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice