Predstavljanje stipendista 2017./2018. : Renata i ENSA Paris-Malaquais [fr]

Renata je arhitektica. Zahvaljujući stipendiji francuske vlade, upisala je doktorat na Visokoj školi za arhitekturu u Parizu

Renata, boursière 2017-2018 - JPEG

Možeš li se predstaviti ?

Teško je predstaviti se kako treba…. Drugi ljudi često mogu bolje opisati neku osobu nego što bi to ona sama uradila.

Mnoge ljude određuje njihova profesija, tako da bih počela s tim. Ja sam arhitektica, inženjerka, dizajnerka i projektantica. Radila sam na brojnim projektima izgradnje stambenih i javnih objekata, kao i na projektima dizajna interijera istih.

Također volim dijeliti svoje iskustvo sa kolegama i studentima. Među mnoštvom prezentacija i seminara na kojima sam bila, spomenula bih predavanje na Burch Univerzitetu, na odsjeku za arhitekturu kao i prezentacija jednog mog naučnog članka na konferenciji Hiser u Delftu.

Ovih zadnjih godina ostvarila sam se u jednoj novoj velikoj ulozi – ulozi majke, pored uloge kćerke i supruge.

Kada ne radim, obožavam putovati, planinariti i provoditi vrijeme sa porodicom i prijateljima.

I na kraju, mislim da sam pouzdana, odgovorna, uporna i domišljata, i naravno pacifista sam i trudim se voditi jedan uravnotežen život.

Zašto si odabrala arhitekturu ?

Odabrala sam arhitekturu, jer iskreno mislim da ona može promijeniti svijet. Okoliš i sredina imaju veliki uticaj na osjećaje ljudskog bića, a arhitektonski dizajn može uveliko pomoći. Osim toga, arhitekta može obavljati veliki broj različitih poslova… dakle to je zanimanje u kojem se ne možete dosađivati! Uvijek je interesantno i svaki projekat je novi izazov.

Možeš li predstaviti temu svoje teze ? I šta bi željela raditi poslije ?

Moje istraživanje se odnosi na građevinske elemente koji stvaraju malo otpada u Bosni i Hercegovini. Cilj ove teze je pronaći način pravljenja objekata koji mogu stvoriti malo ili nimalo građevinskog otpada i imaju veliku mogućnost ponovne upotrebe. Nakon što se napravi baza podataka, i uradi procjena postojećih objekata i građevinskih sistema, kroz proučavanje reprezentativnih zgrada, biće jasno šta se treba uraditi u budućnosti kako bi se građevinski elementi učinili trajnijim sa mogućnošću ponovne upotrebe. Zahvaljujući tome moći će se definisati pravila i instrumenti za arhitektonski dizajn u skladu sa zaključcima. I ta pravila bi se trebala primjenjivati prilikom planiranja i izgradnje zgrada u Bosni i Hercegovini.

Nakon ovih istraživanja i zaključaka koji će proizaći, trebao bi se napraviti pravilnik koji bi služio kao vodič kroz građevinske tehnike uz poštivanje okoliša sa vrlo malo ili nikakvim otpadom, ne samo u BiH već u Evropi i cijelom svijetu.

Kako si saznala za stipendiju francuske vlade?

Jedan prijatelj, koji je i kolega, rekao mi je za ovu stipendiju. On je dobio prošle godine i savjetovao mi je da se prijavim pošto je znao da sam među najboljim studentima na Univerzitetu u Sarajevu. A sada idem na doktorat u ENSA-u, visoku školu za arhitekturu u Parizu!

Šta si znala o Francuskoj prije nego si dobila stipendiju?

Čula sam puno dobrih stvari o Francuskoj i o Francuzima. Voljela bih provesti neko vrijeme u Francuskoj, možda čak i živjeti malo.

Zašto si se odlučila za nastavak studija u Francuskoj?

Za strane studente, Francuska je jedna od najpoželjnijih zemalja i stvarno bih voljela tamo studirati. Divim se francuskim umjetnicima i arhitektama, i obožavam francusku arhitekturu. Pariz je bio, i još uvijek je, najinspirativniji grad za sve umjetnike, uključujući i mene. Imala sam priliku posjetiti Pariz tri puta i zaista jedva čekam da osjetim život i svu tu energiju koju Pariz daje svima koji ga posjete. Učiniću sve da fokusiram tu energiju kako bi doktorat bio što uspješniji.


Da li se diviš nekim francuskim ličnostima?

Kao arhitekta, mogu reći da jako cijenim francuske slikare i arhitekte, i da se mnogo divim njihovom radu. Mogla bih napraviti listu imena, međutim najviše se divim Le Corbusieru i Jeanu Nouvelu.

Šta očekuješ od boravka u Francuskoj?

Nadam se da ću puno naučiti od mojih francuskih profesora, studenata i ljudi, i da ću moći to znanje prenijeti ovdje u Bosni. Osim toga, mislim da i ja njima mogu prenijeti određeno znanje.

Da li bi imala koji savjet za bh. studente koji bi željeli studirati u Francuskoj?

Postavite mi ovo pitanje slijedeće godine, nakon što provedem neko vrijeme u Francuskoj :)


Jeste li i vi zainteresovani za stipendije francuske vlade?

Pogledajte uslove za prijavu i informišite se kod predstavnika ureda Campus France : Campusfrancesarajevo@campusfrance.org ; +387 33 586 230

Posljednja promjena 04/01/2018

Početak stranice